Protesti ispred zgrade Vlade KS
438

FOTO+VIDEO / Policajci Budimliću: Ti jesi Muhamed, ali nisi "pegamber"

Piše: N. Grabovica
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oko dvije stotine pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo okupilo se u petak na mirnim protestima ispred zgrade Vlade KS, tražeći ostavku ministra Muhameda Budimlića.

Prisutnim policajcima se obratio Nedžib Đozo, predsjednik Sindikata policije KS, koji je iznio niz optužbi na rad ministra Budimlića.

"Dok naše kolege umiru od bolesti nisu im osigurali nikakvu pomoć. Iako smo među najboljim policijskim agencijama u državi, nazivaju nas nesposobnim i korumpiranim", rekao je Đozo okupljenim policajcima.

Kako je javio naš reporter s mjesta događaja policajci su donijeli i transparente, među kojima se ističe "Gospodine ministre, ti jesi Muhamed, ali nisi pegamber".

Službenici MUP-a KS su poručili da ne žele ministra koji ne želi policiju i radi stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti. Oni su istakli da Budimlić želi ukinuti brojne službe, među kojima je i služba kriminalističke policije, što je san svakog kriminalca.

Policajci su današnjem protestu prozvali i premijera Vlade KS Fikreta Musića. Kako su istakli, za rad Vlade nemaju niti jedan pozitivan primjer, jer se od početka ignorišu primjene važećih propisa I učešće Sindikata u rješavanju bitnih pitanja.

"Od početka ste davali podršku ministru da stavi policiju pod političku i partijsku kontrolu. Zaposleni u ministarstvu i građani Kantona Sarajevo ne smiju biti taoci jednog čovjeka", govorili su okupljeni policajci.

Oni su rekli da ovaj skup nije štrajk, ali da žele poručiti da su ozbiljni u namjeri da iskažu svoje nezadovoljstvo. Nakon toga su se policajci razišli i vratili na svoja radna mjesta.

Novinarima se potom obratio i ministar Budimlić koji je ponovio da neće dati ostavku, a da se policajci moraju obratiti nadležnim koji će im objasniti šta su njihova prava.

"Mi trenutno na funkciji imamo četiri glavna inspektora koji imaju direktnu vezu sa Strankom demokratske akcije, a koji su ili bivši ministri, ili su bili kandidati za ministre i komesare. Oni su ljudi koji donose ključne odluke i oni su osnovna struktura u upravi policije, menadžmenta i u sindikatu. Smatram da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Grad i Kanton ozbiljno suočeno sa problemima koji se godinama ne rješavaju, poput sigurnosti saobraćaja, nezakonitog naoružanja, kriminaliteta", kazao je Budimlić.

Ministar je dalje kazao da neće podnijeti ostavku na funkciju koju trenutno obnaša, ali poručuje svim pripadnicima MUP-a da se upoznaju sa svojim pravima i traže odgovornost za konkretna pitanja od onih kojima je ta nadležnost povjerena.

Ministar je dalje kazao da neće podnijeti ostavku na funkciju koju trenutno obnaša, ali poručuje svim pripadnicima MUP-a da se upoznaju sa svojim pravima i traže odgovornost za konkretna pitanja od onih kojima je ta nadležnost povjerena.

Predsjednik Sindikata Nedžib Đozo prokomentarisao je izjavu ministra Budimlića o povezanosti inspektora sa SDA, nazivajući to nebulozama.

"Sindikat policije ima svoj pravac, a to je radno-pravni status, socijalna zaštita i zaštita na radu. Ne znamo kako se to može nazvati pristupu bilo kojoj partiji. Sve smo to jasno kazali i na konferenciji za medije. Ne želimo ni jednu partiju na svojim leđima, odnosno da mi radimo za nekog drugog. Mi radimo po Ustavu BiH i važećim zakonima i zakleli smo se da ćemo štiti i građane i njihovu imovinu", naglasio je Đozo.