BiH
16

Proširena istraga u slučaju Azre Miletić, advokati Vasvija Vidović i Vlado Adamović svjedoci

Piše: E. F.
Vidović i Adamović
Vidović i Adamović
Vasvija Vidović, prvobitna braniteljica Azre Miletić, sutkinje uhapšene u akciji Čistač zbog sumnje da je primila mito od optuženih Rame Brkića i Senada Šabića, u ovom slučaju sada je dobila status svjedoka.

Kako nam je i sama kazala, Vidović je saznala da ima status svjedoka u ovom predmetu od tužitelja Džermina Pašića koji joj je kazao da ne može braniti osumnjičenu kada je došla na njeno saslušanje.

"Rečeno mi je da ću biti saslušana u svojstvu svjedoka na okolnosti koje se tiču prisluškivanja sutkinje Miletić", kazala je Vidović za Klix.ba.

Navodno, tužilac želi Vidovićevu pitati kako je ona znala da se protiv Miletićeve provode specijalne istražne radnje o kojima su i razgovarale telefonskim putem.

Isti je slučaj i sa advokatom Vladom Ademovićem koji će također biti saslušan u svojstvu svjedoka na iste okolnosti.

Saznajemo da je istraga u ovom slučaju i proširena i to protiv još uvijek nepoznate osobe za koju se sumnja da je odala službenu tajnu odnosno informaciju o prisluškivanju Miletićeve.

Inače, Miletićeva je od optuženika tražila mito od 100.000 KM, a navodno je već bila preuzela jedan dio novca odnosno 30.000 KM, dok je ostatak tek trebala preuzeti. Ona nikada nije imala direktnog kontakta sa optuženima već je sve išlo preko posrednika.

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora u Sudu BiH pročitan je transkirpt jednog od razgovora koje je vodila sutkinja Miletić.

"Sutra je statusna konferencija. Bit će dovoljno. Neka ne su. Poništit ćemo presudu i ponoviti postupak. Neka ne su", rekla je Miletić.

Podsjećamo, sutkinja Miletić je prije dva dana uhapšena zajedno sa optuženima Ramom Brkićem i Senadom Šabićem, a zbog sumnje da je primila mito od optuženika kako bi im izrekla što manju kaznu.

Protiv Brkića i Šabića se u Sudu BiH vodi ponovljeni postupak nakon poništenja prvostepene presude prema kojoj je Ramo Brkić, bivši policijski komesar USK-a, osuđen na 11 godina zatvora dok je Šabić dobio 10 godina zatvora.

Dokazni postupak okončan je pred Apelacionim vijećem kojim predsjedava Miletićeva, neposredno pred hapšenje osumnjičenih. Očekivalo se izricanje presude u ovom predmetu.

Kako se moglo čuti, sutkinja Miletić je od optuženika tražila mito od 100.000 KM, a navodno je već bila preuzela jedan dio novca.