Prigodna svečanost
87

Promovisana nova generacija mlađih inspektora SIPA-e, prosjek im je 4,3

E. Sk.
Petnaest kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova promovisano u čin "mlađi inspektor".

Riječ je o XI generaciji koja je u Agenciji pohađala osnovnu policijsku obuku drugog nivoa i stekla čin "mlađi inspektor".

Na prigodnoj svečanosti kadetima su prvi čestitali Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Jasmin Gogić, glavni inspektor SIPA-e i Mate Miletić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH. Osvrćući se na protekla četiri mjeseca obuke, Vukoja je istaknuo kako su kadeti ozbiljno pristupili svim segmentima obuke koja je realizirana kroz 745 nastavnih i radnih sati, podijeljenih u dvije faze i to teorijska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava. Ukupni uspjeh ove generacije je vrlo dobar (4,3).

Naglašavajući kako su izabrali časno i odgovorno zanimanje, Vukoja, Gogić i Miletić su posebno istaknuli potrebu cjeloživotnog učenja i usavršavanja kao preduvjeta za uspješnu borbu protiv svih oblika kriminaliteta, a s ciljem povećanja efikasnosti rada policijskih agencija.

Inače, nastavni plan i program realiziran je kroz 17 predmeta i to policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost saobraćaja i upravljanje policijskim vozilom, specijalni fizički odgoj, fizička kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, ustavno uređenje i sistem državne uprave, krivično, prekršajno i krivično-procesno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije, engleski jezik, te kriminalističke istrage.

Kadetkinjom generacije Nastavničko vijeće Agencije je proglasilo Milicu Burić, dok su kadeti Mario Miletić i Semir Sarajkić dobili pohvalnice kao uzorni kadeti. Direktor Vukoja je na kraju svečanosti uručio priznanje za doprinos u provedbi nastavnog procesa u 2019. godini voditelju Odsjeka za provedbu stručne i osnovne policijske obuke Maidu Pajeviću.