Istinom do pobjede
145

Promovisana knjiga Ilije Jurišića: Godine mračnog života u beogradskom pritvoru

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ilija Jurišić koji je u Beogradu neosnovano proveo tri i po godine u pritvoru, svoje neugodno životno iskustvo odlučio je pretočiti u knjigu, koja je večera povodom obilježavanja 25. novembra promovisana u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Knjiga pod nazivom "Istinom do pobjede" zapravo je priča o teškom životnom putu na koji je sudbina Jurišića navela 11. maja 2007. godine kada je uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

On je uhapšen pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika Teritorijalne odbrane BiH i Jugoslovenske armije koja ga je napuštala 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti u Tuzli.

Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao deset godina, a Jurišić je neosnovano tri i po godine proveo u pritvoru.

Ispisani nezaborav tužnog i ružnog vremena

Jurišić je kazao da ova knjiga predstavlja ispisani nezaborav tužnog i ružnog vremena u historiji njegovog života, kao i nezaborav jedne crne tačke koju nije mogao preskočiti.

"Istina je da nisam obolio od virusa mržnje i osvete, jer u suprotnom bih sigurno bio trajna žrtva i pružio bih šansu progoniteljima da i dalje čereče moju dušu i tijelo", rekao je Jurišić, koji na ovakav način napušta sve ružne uspomene kako ga više ne bi ranjavale.

Nakon dugogodišnje pravne bitke, rješenjem Apelacionog suda u Beogradu prošle godine oslobođen je svake odgovornosti, a nakon tog saznanja počeo je i prikupljati građu za ovo djelo.

"Knjigu sam intenzivno počeo pisati od decembra prošle godine, a ona je završena u oktobru 2017. Ovdje su zastupljeni i određeni faksimili dnevnih novina, a mogu se pročitati i izjave ljudi koji me poznaju", pojasnio je Jurišić.

Završetak rukopisa knjige za ovog Tuzlaka predstavljalo je psihičko rasterećenje.

"Dobio sam jednu vrstu lagode, a i svoju psihu sam osvježio. Sad razmišljam o tome koliko će mi knjiga pokloniti vremena da živim", nastavlja Jurišić.

Istakao je da bi jedan primjerak knjige poslao i Vladimiru Vukčević, bivšem tužitelju Tužilaštva za ratne zločine Srbije koji je radio na predmetu u kojem je Jurišić neosnovano bio optužen. Međutim, to neće učiniti, jer zna da Vukčević to pročitati neće.

"U toj knjizi on bi vidio svoju sramotu", podvukao je Jurišić.

Jedan od promotora knjige, član ratnog Predsjedništva Republike BiH i ugledni intelektualac, akademik Mirko Pejanović kaže da je večeras upriličena promocija knjige koja uvjerljivo svjedoči da je moguće doći do pobjede, ako postoji moralna snaga kakvu je imao autor djela.

Djelo koje govori o međudržavnim odnosima Srbije i BiH

"Ovo je knjiga koja ne svjedoči samo o tome kako je i zašto podignuta optužnica protiv Jurišića od Tužilaštva u Beogradu, nego ona govori o tome kako je jedna optužnica bila politički motivisana", kaže Pejanović.

"Istinom do pobjede" govorio i o tome kako je Jurišić bio uvjeren da su na njegovoj strani istina i pravda što ga je u konačnici i dovelo do pobjede.

Pejanović smatra i da je Jurišić pobijedio pravni i politički populizam te sam proces doveo do istine koja je potvrđena i odlukom Apelacionog suda u Beogradu 2016. godine.

Naglasio je da ovo djelo govorio o autoru, optužnici te međudržavnim odnosima Srbije i BiH.

"S druge strane, ona najviše govori o odnosu Tuzle i njenih građana prema svom Iliji Jurišiću. Možda će ova knjiga najviše pomoći nadolazećim generacijama da spoznaju istinu o Tuzli, organizaciji odbrane ovog grada i kroz to istinu o odbrani BiH", istakao je Pejanović.

Na kraju kažimo i to da je Međunarodna galerija portreta u Tuzli bila mala da primi sve one koji su željeli prisustvovati promociji spomenute knjige, što sasvim dovoljno pokazuje za kakvu gradsku veličinu slovi upravo Ilija Jurišić.