BiH
0

Promovirana monografija o zdravstvu Tuzlanske regije

FENA
Tuzla
Tuzla
U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla danas je promovirana monografija "Javno zdravstvo tuzlanske regije 1923-2012”.

Monografija je nastala kao plod istrajnog rada grupe autora koje je predvodila glavna i odgovorna urednica Nermina Mehinović, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK. "Čast mi je što je ova monografija nakon istrajnog i ospežnog rada ugledala svjetlo dana i što na našim prostorima postoji knjiga koja na jedan stručan način iznosi činjenice o radu Javnog zdravstva tuzlanske regije", istakla je prim. dr. Nermina Mehinović, mr. med. sci.

Posebno značajno mjesto i ulogu u nastajanju monografije imao je akademik Husref Tahirović. "Pisali smo o radu institucije koja je osnovana poslije Prvog svjetskog rata, ustanove čiji se rad zasnivao na ideji dr. Andrije Štampara, pionira socijalne medicine, a njegova ideja bila je kratka i jasna, a to je poboljšati zdravlje stanovništva prije svega preventivnim djelovanjem", rekao je na današnjoj promociji akademik Tahirović.

"Koliko smo u tome uspjeli vrijeme će pokazati, ali već sad gotovo sam siguran da će čitalac koji želi da nešto sazna o radu javnog zdravstva u spomenutom periodu, čitanjem monografije moći to na jednostavan način prepoznati", zaključio je akademik Tahirović.

Na promociji u BKC-u Tuzla prisutne je pozdravio i profesor-emeritus Savo Šibalić, također jedan od recenzenata monografije, koji je govoreći o značaj javnog zdravstva istaknuo kako je ono najveći razvoj u Bosni i Hercegovini imalo upravo u Tuzli.

Veliku pomoć pri kreiranju monogrfije pružio je Arhiv Tuzlanskog kantona, a o njenom značaju govorio je i recenzent monografije prof. Izet Šabotić, direktor Arhiva.

"Monografija predstavlja jednu zanimljivu priču o radu Zavoda za javno zdravstvo u Tuzli, posebno s aspekta historiografskog podsjećanja na važne događaje i ličnosti koje su obilježili devedesetogodišnje djelovanje ove za društvo veoma važne ustanove", rekao je prof. Šabotić.

Nakon promocije dodijeljene su zahvalnice i simbolične novčane nagrade za nesebičnu podršku i rad u javnom zdravstvu Mariji Konjić i Idrizu Suljiću, koji su svoju mirovinu zaradili upravo u ovoj ustanovi.