U sali Univerziteta u Sarajevu
216

Promovirana knjiga "Istraživanje krivičnih djela" Nedžada Korajlića

Klix.ba
(Foto: Dado Ruvić)
U prepunoj sali Univerziteta u Sarajevu, sinoć je održana promocija knjige "Istraživanje krivičnih djela", autora prof. dr. sc. Nedžada Korajlića.

Promotori knjige bili su prof. dr. sc. Borislav Petrović, prof. dr. Mirsad Abazović, prof. dr. sc. Darko Maver i prof. dr. sc. Božidar Banović. U svom obraćanju, Petrović je kazao da je ovo jedno kapitalno djelo, koje će imati velikog značaja, kako za studente Kriminalistike, tako i Pravnog fakulteta.

"Bojim se studentima pokazati veličinu knjige, ne znam kako će reagovati. Ovo djelo moraju pročitati, jer je prvo ovakvo djelo u regionu, koje pruža veliki spektar korisnih stvari na ovom polju Kriminalistike, počevši od medicine, psihologije, pa na kraju do kriminalistike. Ovu knjigu ćemo koristiti i na mom Univerzitetu", kazao je prof.dr.sc Darko Maver, inače gost iz Slovenije.

Tokom promocije, prikazan je šestominutni film, koji je trebao da skrene pažnju na problem Doma za djecu s posebnim potrebama u Tešnju, a 50 posto novca od prodaje knjige bit će donirano toj instituciji.

Inače, ovo je jedna u nizu pomoći ovom centru, koje je Korajlić organzivao posljednjih godina. U muzičkom djelu programa publiku je zabavljao Neno Murić. Ovo je šesta Korajlićeva autorska knjiga, a na njih 15 radio je kao koautor. Na ovoj knjizi radilo je više do 40 stručnjaka iz svih oblasti: medicine, prava, kriminalistike.

Korajlić je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. U svojoj dugogodišnjoj policijskoj karijeri, bio je inspektor za opšti i privredni kriminal, šef odsjeka za suzbijanje kriminaliteta, šef odsjeka za narkotike i opasne droge, načelnik sektora policije, te pomoćnik ministra za unutrašnje poslove ZDK.

Dobitnik je mnogobrojnih policijskih znački za uspješan rad u policiji, nakon čega odlazi u Ameriku, gdje nakon dvije godine rada dobija pet različitih specijaliziranih certifikata za rad u raznim policijskim oblastima.