BiH
45

Prokopan drinski nasip na području Bijeljine, voda se polako povlači

Piše: N. J.
Na području Bijeljine jučer je prokopan nasip na Drini u dužini 30 metara, a sada je dobijena saglasnost da se nasip dodatno proširi kako bi voda koja je preplavila sela oko Bijeljine otišla u rijeku Drinu čiji je vodostaj nizak.
Potvrdio je to za Klix.ba jedan od spasilaca koji je angažovan u Bijeljini, inspektor Uprave kriminalističke policije Banja Luka Nebojša Lazić.

"Dobili smo saglasnost vlasti u Srbiji i BiH da drinski nasip bude dodatno prokopan ne bi li se voda iz bijeljinskih naselja povukla u Drinu", kazao je on.

Dodaje kako su jučer i danas na području Bijeljine bili aktivni engleski spasioci koji su dostavljali hranu i vodu ljudima koji nisu željeli napustiti svoje domove u poplavljenim mjestima na području Bijeljine.

Također, dodaje kako su bili angažovani na osposobljavanju jedne trafostanice koja je potrebna za rad crpnih pumpi.

"Situacija je i dalje teška u ovim selima, međutim, nivo vode je od jučer pao za 15-ak centimetara, nakon što je prokopan nasip u dužini 30 metara. Očekujemo da ćemo dodatnim prokopavanjem drinskog nasipa omogućiti da se voda brže povlači sa ovih područja", zaključio je.