Joachim Schmidt
0

"Programska vlada u BiH u rukama je domaćih lidera"

Razgovarao: F. Borić
Schimdt: Postoji mogućnost za programsku koaliciju
Schimdt: Postoji mogućnost za programsku koaliciju
Ambasador Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Joachim Schmidt, u razgovoru za naš portal govorio je o budućoj vlasti u BiH, bezviznom režimu za BiH, klimi za njemačke investicije, bilateralnim odnosima dvaju država. Ambasador Schmidt je umjereni optimista.

Gospodine ambasadore, opće je poznato da i građani i međunarodna zajednica očekuju što je moguće brže formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini. No, realno, kada očekujete da će BiH dobiti državnu vlast i vlast u Federaciji?

Čim se nađu parlamentarne većine koje su potrebna za formiranje vlasti.

I Vi znate da je potrebno ispuniti entitetsku i etničku komponentu za formiranje vlasti. Može li, nakon svih tih matematičkih elemenata, nova vlast biti koncipirana i na nekom programu?

Uvjeren sam da postoji mogućnost za to. Da li će se ona zaista realizirati je isključivo u rukama političkih aktera.

Proevropska orijentacija

Kad smo već kod programa, mnoge, ako ne i sve partije u BiH deklarativno su za proevropski put BiH. U praksi to često nije tako. Kako bi ste Vim kao predstavnik njemačke vlade u BiHm definirali šta je to minimum proevropskog puta za buduće vlasti u BiH?

Takav jedan minimum se ne da bez daljnjeg definirati. Bitno je da se što je moguće jasnije u programima i praksi buduće vlasti oslika ta proevropska orijentacija Bosni i Hercegovini - politike za koju su se opredijelili birači impresivno velikom većinom.

Građani Bosne i Hercegovine od kraja godine moći će putovati bez viza. Istovremeno, postoji bojazan da će zbog pojedinih država iz Evropske unije biti uvedene dodatne mjere ili čak ponovo biti uveden vizni režim. Kako Vi gledate na cijeli proces liberalizacije viznog režima? Mnoge stvari su ispunjene, što je pozitivno, ali tek nakon građanskog i medijskog pritiska.

Svi koji su sumnjali mogli su se uvjeriti da je politički napredak moguć i u Bosni i Hercegovini ako postoji odgovarajuća politička volja za to. Velika pažnja s kojom je javnost pratila rješavanje ovog pitanja je svakako imala svoj pozitivan uticaj.

Sada se sve vrti oko toga da se iz ovoga izvuku pouke kako bi se i u drugim ključnim pitanjima postigao hitno potreban napredak.

Tradicionalni partneri

Kako ocjenjujete bilateralne odnose Njemačke i Bosne i Hercegovine?

Njemačka jeste i ostaje tradicionalno blizak partner Bosne i Hercegovine. Lični angažman njemačke politike i na najvišem političkom nivou je posebno ove godine bio očigledan za svakog, upravo na osnovu brojnih susreta kancelarke Angele Merkel, ministra vanjskih poslova Guide Westerwellea i ministra odbrane Karl-Theodora zu Guttenberga sa mjerodavnim nosiocima političkih odluka iz BiH.

Na kojim poljima je moguće osnažiti relacije dvije države?

Jednom prilikom Jochann Wolfgang von Goethe je rekao: "Najveća sreća je ona koja poboljša naše nedostatke i ispravi greške." Želim ovim reći sljedeće: Odnosi između naše dvije zemlje su jako dobri, oni su obilježeni partnerstvom i prijateljstvom. Oni predstavljaju već dugi niz godina temelj za intenzivniju razmjenu na svim nivoima, kako političkoj, privrednoj, naučnoj i kulturnoj. Dakle, naši odnosi su već jako dobri, ali upravo u duhu citiranih riječi J. W. von Goethea, to ne znači da ne mogu biti još bolji. Ovdje mislim prije svega na mlade u Bosni i Hercegovini, buduće generacije kojima želimo približiti našu zemlju.

Atraktivni potencijali

Njemački investitori su prisutni u BiH. Pretpostavljam da ste u kontaktu s njima, pa bih Vas zamolio da prenesete njihove stavove o poslovnoj klimi u BiH

Njemačka je 2009. godine bila među tri najveća investitora u Bosni i Hercegovini. Većina njemačkih firmi sa sjedištem ovdje redovno održava veze sa našom ambasadom. Privreda BiH u mnogim oblastima raspolaže atraktivnim potencijalom i onim koji daje mogućnost širenja za nova ulaganja, tako da je sasvim prirodno da kod uglednih njemačkih poduzetnika postoji interes za nove konkretne projekte u BiH. Međutim, ovo okruženje je izrazito teško, počevši od političkih okvirnih uslova gdje, naprimjer, još uvijek ne postoji jedinstveni privredni prostor za cijelu BiH.

Poduzetnici se pored ostalog žale na neshvatljiva poreska i carinska potraživanja, nedostatak volje za donošenje odluka u politici, netransparentne birokratske procedure i nelogične propise vezano za pravo za strance kao i razne uvozne propise. Žao mi je što moram reći da je u izbornoj godini privredna politika bila malo zastupljena tako da ostaje samo da se nadamo da će njemački investitori uskoro naići na okvirne uslove koji će im omogućiti da realizuju svoje planove.