BiH
0

Produbljuje se kriza: Desetkovana Vlada TK nastavlja rad

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kriza vlasti u najmnogoljudnijem kantonu federacije BiH produbljena je današnjom odlukom četverice ministara koji su Skupštini TK stavili svoje mandate na raspolaganje.

Riječ je o ministru industrije, energetike i rudarstva Željki Knežičeku, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Edinu Ajanoviću, ministru trgovine, turizma i saobraćaja Senaidu Hadžiću i ministru prostornog uređenja i zaštite okoline Mirsadu Hadžiselimoviću.

Vlada TK će svoj rad do odluke Ustavnog suda F BiH nastaviti desetkovana, jer će u radu participirati četiri ministra iz SDP-a i dva iz SBB-a.

O odluci četverice ministara već sutra bi se na redovnom zasjedanju trebali izjasniti zastupnici u Skupštini TK. S obzirom na to da je formirana nova parlamentarna većina koju sačinjavaju SDA, NS Radom za boljitak, HDZ, BPS, SBiH i četiri nezavisna zastupnika, odnosno 22 zastupnika, najvjerovatnije će biti usvojene odluke o njihovom napuštanju Vlade TK.

Inače, Željko Knežiček je u Vladi TK od njenog konstituisanja, a nakon pucanja koalicije SDP-SDA u Vladu TK su kooptirani Edin Ajanović i Mirsad Hadžiselimović te nešto kasnije i Senaid Hadžić.