BiH
0

Procesi koji stoje pred Hrvatskom i BiH upućuju na njihovu saradnju

FENA
Procesi koji stoje pred Hrvatskom i BiH upućuju na njihovu intenzivnu saradnju i usaglašavanje stajališta u oblasti gospodarstva, izjavio je u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko nakon susreta sa ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Hrvatske Brankom Vukelićem.

Prema Dokinim riječima, ovo posebno treba imati u vidu što je započeo proces širenja Centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA), o čemu tekst sporazuma treba usuglasiti veoma brzo kako bi se mogao početi primjenjivati u ovoj godini.

Hrvatska je daleko najveći vanjskotrgovinski partner BiH i na nju otpada jedna četvrtina razmjene BiH sa svijetom. Ovakvom razvoju događaja je doprinio Ugovor o slobodnoj trgovini, ali je ovaj ugovor otvorio i neka pitanja koja je potrebno usaglašavati, kazao je Doko.

Ministar Vukelić, kome je ovo prva službena posjeta BiH, izrazio je zadovoljstvo što Ugovor o slobodnoj trgovini i dobri bilateralni odnosi daju velike rezultate, jer je prošle godine obim razmjene između BiH i Hrvatske povećan za 14 posto, pri čemu je BiH smanjila suficit u razmjeni sa Hrvatskom.

Hrvatski investitori su, također, među najvećim u BiH i oni imaju punu podršku Vlade Hrvatske za ulaganja u BiH, ali Vlada Hrvatske želi ohrabriti i ulagače iz BiH da investiraju u Hrvatsku, jer je potrebno iskoristiti prednosti i tradiciju koju imaju dvije zemlje, kazao je Vukelić.

Naglasio je kako je ukupan obim razmjene između dviju zemalja 1,7 milijardi dolara i da zato ne treba poteškoće iz Ugovora o slobodnoj trgovini predimenzionirati kao velike probleme, ali je vrijeme da se o tome intenziviraju razgovori zbog proširenja CEFTA-e.

BiH je iz Ugovora još ranije izuzela grupu proizvoda (meso, mlijeko, te prerađevine od mlijeka i mesa), a ti proizvodi čine samo 2,5 do tri posto međusobne trgovine, kazao je ministar Doko, dodajući da za ovu situaciju krivci nisu iz Republike Hrvatske, već su pregovori bili loše pripremljeni sa bh. strane. Zato je sada potrebno potruditi se da se ublaže negativne posljedice onoga što je učinjeni prije četiri godine, smatra Doko.

Na sastanku se također razgovaralo o saradnji u oblasti malih i srednjih preduzeća, u kojoj je Hrvatska daleko odmakla u regionu. Ministar Vukelić je kazao da je Hrvatska spremna pomoći BiH svojim iskustvom od poticanja ljudi, jačanja konkurentnosti do uvođenja novih tehnologija kako bi mali i srednji poduzetnici bili bolje pripremljeni za tržište Evropske unije.

Osim toga, Hrvatska smatra da dvije zemlje mogu sjesti i vidjeti gdje su njihovi zajednički interesi kada je u pitanju energetski sektor, posebno snabdijevanje plinom. Cijela Evropa je prošle zime bila potrešena krizom zbog ruske obustave plina Ukrajini te je Hrvatska krenula u traženje alternativnih izvora plina. Osim eksploatacije svog plina u sjevernom Jadranu, u planu je ostvarivanje nezavisnosti dovođenjem plina iz više pravaca – Italije, Alžira ali i Kaspijskog mora.

Za Hrvatsku je autoput koridorom Vc od posebnog interesa i u ovoj zemlji pripreme idu po planu, kazao je Vukelić, naglašavajući da pitanje izvođenja radova treba prostudirati sa izvođačima radova.

Međutim, pošto se radi o zajedničkom projektu, Vukelić smatra da treba dati šansu firmama iz obje zemlje.