Osma klasa
370

Probni rad: 49 kadeta Granične policije BiH položilo zakletvu

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Ceremonija polaganja zakletve Osme klase kadeta Granične policije (GP) BiH održana je danas u Sarajevu ispred zgrade Glavnog ureda GP BiH.

Četrdeset i devet kadeta pohađalo je osnovnu policijsku obuku prvog nivoa i odbranivši završni rad stekli su uvjete za čin "policajac", za šta su dobili certifikate u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru.

Direktor GPBiH Zoran Galić u obraćanju novim kolegama i prisutnim zvanicama istaknuo je koliko je u trenutku brojnih izazova za policijsku agenciju na čijem je čelu važno kadrovsko pojačanje.

Mladim kolegama koji će obavljati poslove granične kontrole i nadzora graničnog pojasa zaželio im je da s ponosom nose policijsku odoru i budu ponos svoje obitelji i čitave zajednice.

"Vaša profesija je veome značajna i zahtjevna, a od vas se očekuje da permanetno radite na svom stručnom i profesionalnom usavršavanju, te da u budućem radu poštujete Ustav i zakone", istaknuo je on.

Prisutnima se obratio i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto koji je naglasio da je pred novim pripadnicima GPBiH velika odgovornost, ali i šansa da kroz obavljanje poslova za koji su pripremljeni i uvježbani daju veliki doprinos društvu i očuvanju vladavine prava i sigurnosti svih građana.

"Budite dosljedni u primjeni zakona, hrabri u suprotstavljanju kriminalu i u izvršavanju policijskih poslova", istaknuo je Pešto.

Kadeti su se školovali prema novom nastavnom planu i programu, usaglašenom s nastavnim planovima i programima svih policijskih agencija u BiH koji su usklađeni s evropskim standardima.

Nakon uspješno završene obuke i današnjeg polaganja svečane zakletve oni su primljeni u GPBiH na probni rad od 12 mjeseci. Za najboljeg među njima proglašen je Adnan Gojak.

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru krajem januara 2018. godine počelo je školovanje kadeta VIII–1 klase (100 kadeta u činu policajac), saopćeno je iz Granične policije BiH.