Sve više žalbi građana
79

Problem pasa lutalica u Sarajevu je i dalje prisutan: Šta tim povodom rade nadležni?

S. Š.
Dugogodišnji problem u Kantonu Sarajevu iznova eksalira (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dugogodišnji problem u Kantonu Sarajevu iznova eksalira (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Problem pasa lutalica u Kantonu Sarajevu je dugogodišnji, a redakcija portala Klix.ba zaprimila je nove žalbe građana koji svjedoče o ponovnom povećanju pasa lutalica na ulicama glavnog grada BiH.
Naime, redakciju Klix.ba su nedavno kontaktirali građani kako bi se požalili na pse lutalice na području sarajevske Općine Centar. Tvrde, također, da su se obratili nadležnim institucijama, ali da odgovor nisu dobili.

Prema riječima naših čitatelja, u naselju Koševsko brdo su psi lutalice u danima iza nas napali prolaznika koji je šetao svog psa.

"Već duži niz godina stanovnici naselja Koševsko brdo u Općina Centar imaju problema sa psima lutalicama. Nadležne institucije ne poduzimaju ništa po ovom pitanju. U MZ Koševsko Brdo smo tražili informaciju u vezi ove problematike i došli smo do informacije da je u posljednje tri godine bilo preko pet stotina prijava, što zvaničnih dopisa, što mailova, što usmenih prijava građana, a sve vezi problema pasa lutalica. Građani se osjećaju ugroženo, a narušen im je i dnevni odmor", riječi su čitatelja.

Tim povodom, kontaktirali smo Općinu Centar, kao i KJKP "Rad" koji vrše neškodljivo uklanjanje pasa lutalica sa ulica.

Portparol KJKP "Rad" Mirza Ramić potvrdio nam je da su u posljednje vrijeme zaprimili dojave građana o ponovnoj pojavi pasa lutalica na području Velešića i Koševskog brda.

"S obzirom da je to pojava koja nije statična, poput kabastog otpada koji stoji na jednom mjestu, oni se kreću, te neke aktivnosti se dešavaju recimo u ranim jutarnjim satima. Dešava se da naši ljudi uzađu na teret kako bi izvršili neškodljivo uklanjanje, međutim dešava se da bivaju spriječeni od strane lokalnog stanovništva koji te pse hrani ili čuva u neposrednoj blizini domova. Iz tog razloga, kada se ukaže prilika, vrši se neškodljivo uklanjanje pasa lutalica", pojašnjava nam Ramić.

Nakon što radnici "Rada" izvrše zbrinjavanje pasa, psi bivaju smješteni u nadležnost Veterinarskog fakulteta UNSA, odnosno adekvatnih veterinarskih stanica - nakon čega nadležnost "Rad" prestaje.

Šta slijedi nakon zbrinjavanja pasa lutalica sa ulice

S obzirom da je ova problematika u Sarajevu prisutna duži niz godina, Ramić nam kaže da je praksa oduvijek bila ista.

Iz Općine Centar su nam saopćili je tokom prošle godine sa ulica zbrinuto 97 napuštenih pasa lutalica, a sve u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i drugim zakonskim propisima koji uređuju ovu oblast. Zatim, pojasnili su nam kakva je dalja procedura po zbrinjavanju pasa.

"Na osnovu dojave sugrađana uposleni KJP 'Veterinarska stanica Sarajevo/Veterinarske ambulante Slatina' zajedno sa predstavnicima kafilerije koja djeluje u okviru KJKP 'Rad' nakon hvatanja pasa lutalica i njihovog transporta i smještaja urade veterinarski klinički pregled radi ustanovljenja zdravstvenog statusa, mikročipiraju i vakcinišu pse protiv bjesnila i čiste ih od parazita. Idući korak je socijalizacija psa, na čemu rade stručno osoblje i strogo obučeni treneri. U zavisnosti od dobi i zdravstvenog stanja radi se kastracija uključujući i postoperativnu skrb", pojašnjavanju za Klix.ba iz Općine Centar.

Ističu da je, također, planirana i stalna edukacija građana i vlasnika pasa s ciljem razvoja odgovornog vlasništva i prevencije napuštanja pasa.

Nakon ovoga slijedi uspostava TRACES sistema (Trade control and expert system) za lakše međunarodno udomljavanje pasa, a predstavlja zakonit, transparentan i siguran način za udomljavanje širom Evropske unije. Traces omogućava mogućnost praćenja kretanja životinje, lakšu razmjenu informacija te lakše upravljanje rizicima.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za ovu namjenu je odobren iznos od 50.000 KM.