Kolegij Vijeća naroda RS-a
0

Priznata nadležnost Ustavnog suda BiH

FENA
U zaključcima koje je danas jednoslagno usvojio Kolegij Vijeća naroda RS-a po prvi put se od strane predstavnika RS-a potvrđuje nadležnost Ustavnog suda BiH koji bi trebalo da se izjasni o ustavnosti poslovnika Ustavnog suda RS-a, što je zatražio Klub Bošnjaka, potvrdio je Feni Edin Ramić, šef tog kluba.

On je precizirao da su zaključcima konstatirani problemi u funkcioniranju Vijeća naroda RS-a na način da postoji različito tumačenje poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a. Međutim, zaključeno je i da postoji zajednički stav kako ih prevazići.

„A to je da se ubrza procedura pri Ustavnom sudu BiH, od kojeg će se, faktički, zatražiti hitnost u odlučivanju po zahtjevu koji podnio Klub Bošnjaka. Na taj način, po prvi put je od svih predstavnika iz RS-a naglašena nadležnost Ustavnog suda BiH u tom slučaju, s obzirom da je ranije bilo osporavanja“, naglasio je Ramić.

On kaže da je to pozitivan napredak, koji je potreban i ukazuje na činjenicu da nema samo Klub Bošnjaka problema s poslovnikom Ustavnog suda RS-a, već i drugi smatraju da to pitanje treba riješiti.

„Kolegij će podržati naše aktivnosti pri Ustavnom sudu BiH, ali i naš zahtjev za razmatranje poslovnika pri Ustavnom sudu RS-a“, dodao je Ramić.

Nakon što se riješi to pitanje bošnjački delegati bi trebalo normalno da učestvuju u sjednicama Vijeća naroda RS-a.

Međutim, zaključci Kolegija stupit će na snagu kada ih potvrdi Klub Bošnjaka, čiji članovi će se o njima naknadno izjasniti.

„Za sada se može reći da su zaključci prihvatljivi za naš klub i idu u pravcu rješavanja zastoja u funkcioniranju Vijeća naroda“, rekao je Ramić.

Podsjećanja radi, bošnjački klub je početkom septembra od Ustavnog suda BiH zatražio ocjenu ustavnosti poslovnika o radu Ustvanog Suda RS-a, konkretno njegovog člana 52 stav 2, a imajući u vidu trajanje postupka predložena je privremena mjeru suspenzije tog poslovnika.

Tada je također Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a podnio i apelaciju Ustavnom sudu BiH vezano za odluku Ustavnog suda RS-a kojom se Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a briše prefiks „bosanski“ iz naziva gradova Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica.