Sarajevo
111

Pripreme za uklanjanje aviobombe: Poznato iz kojeg dijela naselja će biti evakuirani građani

M. N.
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite analiziraju aviobombu tešku oko 500 kilograma koju su jutros pronašli radnici na lokalitetu budućeg tržnog centra iza zgrade RTV Doma u Sarajevu.
U narednih sat vremena trebalo bi biti poznato da li će bomba biti transportovana na drugu lokaciju ili će biti uništena na mjestu. Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak nada se prvom scenariju jer je drugi kompleksniji, zahtjevniji i podrazumijeva evakuaciju šireg dijela grada Sarajeva.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Saobraćaj u ulici Džemala Bijedića je blokiran.

"Riječ je o bombi velike razorne moći. Bačena je u 7., 8., 9. ili 10. novembra 1944. godine kada je bombardovana ova lokacija na kojoj se nalazilo skladište njemačkih snaga. Nalazila se na dubini od 5-6 metara. Sada ćemo utvrditi stanje bombe i konstrukciju upaljača. Pretpostavljamo da je upaljač onaj koji bi se mogao transportovati, ali nećemo ništa prepuštati slučaju i sve ćemo ispitati", rekao je Solak.

Ukoliko dođe do transporta, saobraćaj će u ulici Džemala Bijedića biti blokiran, a stanovnici iz prvih objekata koji se nalaze okolo - naselje Miljacka, kuće uz prugu, objekti kod hotela Sarajevo, objekti prema Buća Potoku, bit će evakuirani. Stanovnici svih ostalih naselja u krugu od dva kilometra - Otoka, gornji dijelovi Buća Potoka, Bolajkovog Potoka, Alipašina Polja, Otoke i bližih naselja će biti upozoreni da se u trenutku transporta uklone od prozora. Transport bi trebao biti organizovan između 3 i 4 sata ujutro.

"Najgori scenario je ako budemo morali uništavati bombu na mjestu jer su tada kompleksne procedure s obzirom da je ovo urbana sredina. Imali smo takvih slučajeva u Evropi i oni podrazumijevaju evakuaciju pola grada", dodao je Solak.

Trenutno se radi na čišćenju bombe, a detaljnije informacije će imati za sat vremena.

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić kazao je kako su zaprimili dojavu jutros u 9:15 sati te da veliki broj policijskih službenika osiguravaju širi lokalitet.

Podsjetimo, na bombu su naišli radnici koji rade na gradilištu, tačnije bagerista koji je kopao. Bombu je odložio na mjesto gdje je ostavljao i drugi materijal, a kada je uočio obavijestio je kolege i svi su prekinuli s radom.

I prije šest godina na ovom lokalitetu pronađena je aviobomba, ali je bila teška 227 kilograma.