BiH
13

Pripreme za prvomajski roštilj: U mesnicama gužve uprkos lošem vremenu

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prvi maj, Međunarodni praznik rada, ove godine je značajno drugačiji. Osim što se, s obzirom da je datum pao u nedjelju, obilježava nekoliko dana, pa su mnogi dobili produženi vikend, istog dana i pravoslavni vjernici slave Vaskrs.

Građani Bosne i Hercegovine već od ranog jutra pohrlili su u mesnice po svoje parče neizostavnih sastojaka za tradicionalni prvomajski roštilj. Kako su za Klix.ba kazali iz nekoliko sarajevskih mesara, gužve su prisutne od 08:00 sati, kada su i otvorili vrata.

"Pretežno se kupuje janjeće meso, ćevapi, sudžukice i pljeskavice", kazali su iz mesnice "Mujanić", a isto potvrđuju iz mesnice "Semić".

Mesnice koje su otvorene danas uglavnom rade skraćeno.

"Odziv građana je veći nego što smo očekivali. Ipak se i ove godine najviše kupuje janjetina. Danas samo pečemo takvo meso, jer se radi o narudžbama od prije nekoliko dana", kažu iz "Bajre".

"Radnja je puna, čak mislim da sam još radnika trebao dovesti. Čini se da najavljeno tmurno i kišno vrijeme neće pokvariti raspoloženje kod Bosanaca i Hercegovaca", naglašava vlasnik mesnice "Maksumić".

U Banjoj Luci je posebno svečano jer pravoslavci danas slave Vaskrs, a tamošnje mesnice rade do 12 sati.

Kada je riječ o cijenama, kilogram ćevapa se kreće od sedam do devet KM, junetina s kostima od 6,50 KM, krilca i bataci od 5,50 KM...