BiH
292

Pripreme za 67. Čevljansku koridu: Očekuje se dolazak 50.000 ljudi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Priprema za ovogodišnju 67. Čevljansku koridu su uveliko počele, a mnogobrojni građani iz BiH i drugih zemalja već su stigli u Čevljanoviće kako bi sutra prisustvovali jednoj od najposjećenih korida u regiji.

Za razliku od španske koride, na ovoj, koja se održava još od 1947. godine, bik bijegom označava kraj borbe, a ujedno i svoj poraz. 

Ljubitelji borbi bikova iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regije sutra u popodnevnim satima će imati priliku gledati borbe 18 najjačih bikova iz cijele regije. 

Dan prije koride u Čevljanovićima su već formirani mnogobrojni šatori i štandovi gdje posjetioci imaju priliku uživati u različitim sadržajima, posebno ugostiteljskim specijalitetima, kao što su jela s roštilja i janjetina s ražnja.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Predsjednik organizacionog odbora 67. Čevljanske koride Besim Gljiva u izjavi za AA kazao je kako je program koride ustaljen svake godine. 

"Subotom kad su u toku pripreme za sutrašnji dan održava se malonogometni turnir. U 18:00 sati imamo četiri polufinalne borbe za bikove koji treba da se plasiraju na neke manje koride", kazao je Gljiva.

Kazavši kako se subotom također radi na pripremama šatora i štandova koji će tokom sutrašnjeg dana biti na usluzi posjetiocima Čevljanske koride, Gljiva je kazao da mnogobrojni posjetoci iz mnogih evropskih zemalja već nekoliko dana kampuju u Čevljanovićima. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Gljiva je također dodao da je Čevljanska korida jedna multietnična manifestacija koja je do 2007. godine okupljala i do 100.000 ljudi, no, kako je dodao, na broj posjetilaca je utjecala i ekonomska kriza tako da je prosječna posjećenost koride tokom proteklih godina oko 50.000 hiljada.

U okviru sutrašnjeg dana planirano je polaganje cvijeća na spomen obilježja poginulim sa ovih krajeva za vrijeme 2. Svjetskog rata te protekle agresije na Bosnu i Hercegovnu.