BiH
9

Priprema dokumentacije za gradnju kompostane u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Realizacija projekta izgradnje kompostane u Kantonu Sarajevo i nabavke drobilice za usitnjavanje zelenog otpada sa javnih površina bila je jedna od tačaka današnje sjednice Kantonalnog odbora za upravljanje otpadom kojoj je prisustvovao i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.

Zaključak ovog sastanka je da se odmah krene sa pripremom projektne dokumentacije, a sredstva za tu namjenu će osigurati pomenuto ministarstvo.

Ovaj projekt definisan je Planom upravljanja otpadom u KS-u koji je usvojila Skupština KS za narednih pet godina, a podrazumijeva reciklažu zelenog otpada koji se stvara kroz djelatnost komunalnih, poljoprivrednih i drugih preduzeća u Kantonu Sarajevo te njegovo korištenje kao komposta ili sirovine za proizvodnju energije. To bi, između ostalog, značilo odlaganje manjih količina otpada na Gradskoj deponiji Smiljevići ali i uštede komunalnim preduzećima koje bi se usmjerile u nove ekološke projekte.

"Cilj je riješti problem ogromnih količina biorazgradivog otpada u vidu trave, lišća, otpada od poljoprivredne proizvodnje koji završava na deponiji Smiljevići ili drugim lokacijama koje nisu za to prihvatljive", kazao je Mufik Muslić iz preduzeća Park.

Istakao je da ovo preduzeće stvara najveće količine tog otpada zbog čega je u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS upriličilo prezentaciju informacija koje mogu biti osnov za poduzimanje narednih koraka u realizaciji ovog projekta.

Samo kroz poslove na održavanju javnih zelenih površina ovo preduzeće na godišnjem nivou prikupi oko 20.000 tona biorazgradivog otpada, za čije odlaganje izdvaja od 33 do 95 000 KM. Humus i cvjećarsku zemlju za svoj rad "Park" najvećim dijelom uvozi, iako bi je moglo dobiti i kroz reciklažu zelenog otpada, istaknuto je ovom prilikom.

Iz ove firme predloženo je da se u njenim okvirima formira pogon za kompostiranje kapaciteta 10.000 do 20.000 tona zelenog otpada godišnje. U prvoj fazi projekta prikupljao bi se i reciklirao otpad od komunalnih preduzeća i poljoprivrednih organizacija u KS-u, u drugoj fazi i od fizičkih lica, te u trećoj fazi od svih pravnih i fizičkih lica i to sav biorazgradivi otpad.

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u resornom ministarstvu Zijada Krvavac dodala je da je, između ostalog, intencija i da se spriječi spaljivanje zelenog otpada na poljoprivrednim površinama na način da se za ustupanje tog otpada vlasnicima zemljišta dodijeli kompost za poljoprivrednu proizvodnju.