BiH
9

Pripravnica Suda BiH Željka Bukmir izjasnila se da nije kriva za odavanje tajni kriminalcima

Klix.ba
Željka Bukmir (Facebook)
Željka Bukmir (Facebook)
Željka Bukmir, pripravnica Suda BiH, protiv koje je Tužilaštvo BiH podignulo optužnicu za odavanje tajnih podataka osobama osumnjičenim za krivično djelo organizirani kriminal, izjasnila se danas na Sudu BiH da nije kriva za predmete koji joj se stavljaju na teret.

Kako je za portal Klix.ba rekao njen advokat Josip Muselimović, Tužilaštvo BiH će "trebati uložiti puno truda i napora da dokaže krivnju u ovom krivičnom predmetu".

"Ona se izjasnila da nije kriva i mi smo u to duboko uvjereni. Očekujemo da će Tužilaštvo BiH u narednim danima dostaviti sve dokaze, ali iskreno rečeno, na temelju onoga čime mi raspolažemo, optužnica je na klimavim nogama", rekao je za Klix.ba Muselimović.

Podsjećamo, Bukmir, koju su bh. mediji prozvali "fatalna Željka", privedena je 17. maja 2012. na saslušanje u sjedište Federalne uprave policije u Sarajevu. Tada je izvršen pretres na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i Istočnog Sarajeva, gdje je Bukmir stanovala.

Istražitelji su tokom pretresa oduzeli određene predmete koji su interesantni za daljnju istragu. Tokom istrage predmeti su vještačeni u Centru za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije. Policija je Bukmir oduzela mobitel, a tražili su laptop, rokovnike i dokumente koje tada nisu pronašli.

Mlada pripravnica je privukla pažnju policije jer se, kako s prije dvije godine pisali mediji, tokom prakse zanimala za prisustvo nekim ročištima, kao i za predmete te istrage, iz kojih su, navodno, curile informacije osumnjičenim i njihovim advokatima.

U vrijeme izbijanja afere Bukmir je radila u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Sarajevu, gdje je bila na praksi u sklopu obavljanja pripravničkog staža.