BiH
14

Pripadnici zloglasne Zlatne zore bili su u julu 1995. u Srebrenici

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ekstremno desničarski, neonacistički politički pokret Zlatna zora (gr. Hrisi avgi), koji je u posljednjih nekoliko dana uzburkao javnost u Evropi najprije svojim otvorenim prijetnjama tamošnjim muslimanima da će biti "zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke", ali i najavama da će okupiti 100.000 Grka kako bi spriječili izgradnju prve džamije u Atini, izazvao je zabrinutost i zebnju među muslimanskim zajednicama na Balkanu, izvještava Anadolija.

Zlatna zora ima i svoje političko krilo i na proteklim izborima, obilato koristeći vrijeme opće krize u Grčkoj, osvojili su 6,9 posto glasova ili 18 mandata u grčkom parlamentu. Osim toga, analize izbornih rezultata pokazuju da njihova popularnost još raste, iako su ranije imali manje od jedan posto podrške.

Isto tako, zbog određenih i ideoloških podudarnosti poruke i postupci Zlatne zore mogli bi se u kriznim vremenima prenijeti i u druga trusna područja Balkana.

"Muslimanske ubice, ako do 30. juna ne zatvorite svoje bordele u Grčkoj, poslat ćemo vas u pakao. Oni koji ne ispoštuju ultimatum, bit će zaklani kao kokoši na cesti", navodi se u pismu kojeg je potpisala Zlatna zora.

Također, Zlatna zora je zaprijetila da će angažirati 100.000 ljudi kako bi se usprotivila izgradnji džamije u Atini.

"Ako u Grčkoj bude sagrađena džamija za islamističke kriminalce, organizirat ćemo front od 100.000 Grka predvođenih Zlatnom zorom", rekao je glasnogovorni te organizacije Ilijas Kasidijaris svojim pristalicama na skupu u Atini.

Dobri poznavatelji prilika u Grčkoj i na Balkanu smatraju da ovakve prijetnje ne treba uopće podcijeniti, podsjećajući da Zlatna zora nije ostala samo na riječima.

Naime, sam Ilijas Kasidijaris je prošle godine tokom televizijske debate išamarao zastupnicu ljevičarske Syrize Renu Duru, zbog čega je protestiralo hiljade Grka. Nikos Michaloliakos, lider organizacije Zlatna zora, koji je poznat i pod nadimkom Firer nastupio je prošle godine s aluzijom kako bi jednoga dana mogli vratiti Istanbul.

Također, napadi na imigrante su u porastu u Grčkoj. Imigranti su najčešća meta pristalica upravo desničarske Zlatne zore. Pojedini Grci potvrdili su da grčka policija i Zlatna zora često rade zajedno. Kažu da je policija nedavno tukla osobe nakon što su privedeni na protestu protiv spomenute neonacističke organizacije.

Inače, na valu gnjeva javnosti zbog šest miliona otkaza u Grčkoj, štednje, korumpiranih političara i ilegalnih imigranata, kako upozoravaju svjetski mediji, Zlatna zora se pojavila neočekivano i postala treća po snazi grčka stranka. Zato se i njihove prijetnje muslimanima uzimaju ozbiljnije. Prema novijim istraživanjima javnoga mišljenja, njihova popularnost konstantno raste, a prema istraživanjima s potkraj prošle godine imali su podršku više od 14 posto Grka.

Pripadnici Zlatne zore, što je posebno opasno, nadahnjuju se (ne)djelima Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno zbog njihovih zločina nad Bošnjacima i muslimanima uopće u Drugom svjetskom i posljednjem ratu.

U prostorijama Zlatne zore u Atini, kako su svjedočili novinari sa Balkana, nalaze se četnička šubara sa kokardama, šajkače, amblemi četničkih i paravojnih jedinica poput Srpske dobrovoljačke garde (SDG). U prostorijama dominira veliki grb četničkog pokreta uz natpis "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu", te slika Željka Ražnatovića Arkana, zapovjednika Srpske dobrovoljačke garde, zloglasnih Arkanovaca. Tamo je i zastava koja je ukrašena drevnim grčkim simbolom koji podsjeća na "svastiku".

Saznanja bh. istraživača potvrđuju da su sredinom devedesetih neki od pripadnika ''Zlatne zore'' učestvovali u ratu u BiH, na strani Vojske Republike Srpske.

Postojala su, navodno, tri nivoa pomoći Srbima u BiH tokom agresije na tu zemlju. Prvi se ticao dopremanja goriva i lakog pješadijskog naoružanja i municije, drugi nivo pomoći ticao se osiguranja obavještajnih podataka sa grčke strane, naročito u ljeto 1995. godine tokom bombardovanja srpskih položaja od strane NATO-a i, treći, upućivanja dobrovoljaca u redove VRS i Vojske Jugoslavije.

Avdo Huseinović, istraživač ratnih zločina, publicista i autor više dokumentaraca o događajima tokom agresije na BiH priprema knjigu u kojoj se bavi učešćem, kako kaže, pravoslavnih dobrovoljaca u agresiji na BiH, a posebno onih iz Grčke. Nema sumnje, kako ističe, da su tamo bili i pripadnici Zlatne zore.

"Postoje apsolutni dokazi da su Grci, među kojima su sigurno bili i članovi 'Zlatne zore', bili pod ličnom komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Grci su, zajedno sa Mladićem, ušli i počinili genocid u Srebrenici, zajedno sa Mladićem su učestvovali u okupaciji Žepe... Nažalost, u optužnicama protiv Karadžića i Mladića nijednom riječju se ne spominju zlodjela Grka i ostalih stranih dobrovoljaca tokom genocida u BiH", kazao je Huseinović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Jedan bivši grčki dobrovoljac, blizak Zlatnoj zori, potvrdio je da su Grci bili u Srebrenici i da su tamo postavili svoje zastave, ali on se pravdao kako nisu učestvovali u borbama.

Huseinović je za AA potvrdio da će se u njegovoj knjizi, koja će svjetlo dana ugledati do kraja ove godine, iznijeti mnoštvo dokumenata o grčkim, i ostalim stranim dobrovoljcima i plaćenicima koji su bili u BiH tokom agresije.

"Ono što je interesantno je da su neki od tih dobrovoljaca i plaćenika ovdje prvobitno bili u misiji Ujedinjenih naroda (UN), a onda se vraćali kući. Nakon nekoliko mjeseci ponovno su dolazili, ali ovaj put kao dobrovoljci u redovima Vojske RS. Knjiga će sadržavati niz dokumenata, ispovijesti koji su plaćenici davali medijima u svojim zemljama. Neki su objavili i svoje ratne memoare", ističe Huseinović.

Prema otkrićima Huseinovića, a i video i foto dokumentaciji koju posjeduje, zajedno sa Ratkom Mladićem, koji danas odgovara za genocid u Haškom tribunalu, ušao je izvjesni Antonije koji je i komandovao grčkim snagama u BiH. Tog grčkog zapovjednika na jednom skupu potkraj rata spominje i sam Ratko Mladić.

"Imali smo pomoć od naše braće iz Grčke. I da je svaki drugi Grk bio Antonije, i da je svaki drugi Srbin bio Antonije, nama bi bilo mnogo lakše", naglasio je.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je za agenciju Anadolija da su grčki vojnici, a među njima i pripadnici Zlatne zore, sasvim sigurno bili u Srebrenici jula 1995. godine. Lično se sjeća vojnika koji su govorili grčkim jezikom.

"U Srebrenici je bila cijela jedna grčka dobrovoljačka četa. Nosili su svoju zastavu. To se nije krilo. Štaviše, poslije genocida jedna ulica u Srebrenici nosila je ime grčkih dobrovoljaca. Oni su se tretirali kao narodni heroji, a ne izvršitelji genocida. Pitam se zašto naše vlasti šute o tome? Zašto se to nije istraživalo i zašto se sada ne istražuje", kaže Subašić.

Ona je najavila kako će majke Srebrenice kod institucija države BiH insistirati na procesuiranju grčkih dobrovoljaca.

I Esma Palić, supruga legendarnog komandanta odbrane Žepe Avde Palića, potvrdila je ranije za AA da je na tom području, a uoči pada Žepe, bilo dobrovoljaca.

Na spisku Generalštaba Vojske RS, kojeg je agencije Anadolija dobila na uvid, među 117 stranih državljana koji su bili pod komandom Ratka Mladića, navode se i grčki borci, među kojima, kako su nam potvrdili istraživači genocida u BiH, nesumnjivo bilo i pripadnika Zlatne zore.

To su: Dmitrios Zovicokos (rođen 15. 11. 1966) u Atini, Kuriakos Konstantinos (14. 07. 1964), Labropulos Konstantinos (19. 04. 1969.), Maurenonakni Emanovil (29. 12. 1971.), Nikoladis Ilijas Nikolas (06. 04. 1961.), Piljanis Grigorios Gerigios (23. 06. 1969.) iz Soluna, Spridos Nikolas Zandropulos (04. 04. 1969.) Smatra se da je lista stranih državljana koji su se borili na srpskoj strani mnogo duža.

Kako je svojevremeno pisala Slobodna Bosna, uprkos zahtjevima da se zaustavi regrutacija grčkih mladića jer je Grčka priznala BiH, grčka vlada nije spriječila nesmetanu regrutaciju i prebacivanje dobrovoljaca u Srbiju. Procjene govore da se oko sto grčkih dobrovoljaca prijavilo nakon poziva u medijima za odlazak u rat u BiH.

Centri za vezu su postojali u Solunu i Atini odakle su mladići upućivani u Beograd, a zatim u Republiku Srpsku. Otud su upućivani na liniju fronta kao pripadnici VRS. Sve upućuje na to da je u organiziranje dobrovoljaca bila uključena Zlatna zora. U martu 1995. godine formirana je Grčka dobrovoljačka garda u sastavu Drinskog korpusa koja je bila razmještena u rejonu Vlasenice, a po naređenju Ratka Mladića. U ljeto iste godine upućena je ka Srebrenici.

Prema riječima Avde Huseinovića, dok je trajalo masovno ubijanje Bošnjaka na potezu od Potočara do Konjević Polja, 13. jula 1995.godine, grčki list Ethnos objavio je "da se grčke i srpske zastave vijore jedna uz drugu, kao živi dokaz ljubavi i solidarnosti dvaju naroda i zahvalnosti koju srpski vojnici osjećaju zbog pomoći grčkih dobrovoljaca koji se bore na njihovoj strani". Pod tim ratnim zastavama su bili i pripadnici Zlatne zore.

Tada je pripadnik Grčke dobrovoljačke garde, po imenu Apostolos Bambos, izjavio je da se u Bosni bori “za veliku Grčku u Evropi slobodnu od muslimana“, što, opet, nesumnjivo upućuje na liskost ideologiji koju danas "propovijeda" organizacija Zlatna zora.

I tokom operacije kodnog naziva Stupćanica 95, čiji je cilj bilo zauzimanje Žepe, uz Mladića su bili pripadnici Grčke dobrovoljačke garde, kojima je komandovao Antonije, onaj isti koji je zajedno sa prvim čovjekom Vojske RS ušao u Srebrenicu. To je Mladić, također, potvrdio u jednom od svojih iskaza.