Haški tribunal odobrio
11

Prijevremena sloboda za Mlađu Radića, bivšeg čuvara u logoru Omarska

FENA
Mlađo Radić
Mlađo Radić
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Mlađo Radić, nekadašnji vođa smjene u logoru Omarska kod Prijedora, bude pušten na slobodu prije isteka kazne od 20 godina zatvora, saopćeno je u srijedu navečer iz Tribunala.

Kao jedini faktor koji je išao u prilog prijevremenom oslobađanju, Meron je naveo to što je Radić u augustu 2011. godine odslužio dvije trećine izrečene kazne i, u skladu s praksom Tribunala, stekao pravo da zatraži pomilovanje.

Meron je, ipak, odlučio da Radić može da bude pušten na slobodu 31. decembra 2012. godine.

Mlađo Radić, poznat i kao Krkan, uhapšen je u aprilu 1998. godine. Suđeno mu je u predmetu "Kvočka i drugi", u kome je proces za zločine počinjene nad zatočenicima Omarske, na početku sukoba u Bosni i Hercegovini, 1992. godine, vođen protiv još četvorice optuženih - Miroslava Kvočke, Dragoljuba Prcaća i Milojice Kosa, koji su ranije odslužili svoje kazne, i Zorana Žigića, kome je bila izrečena najstroža kazna - 25 godina zatvora.

Primjedba vlasti Francuske, gdje je Radić služio kaznu, bila je da on nije pokazivao da je voljan da se reintegriše i nije učestovao u "profesionalnim ili edukativnim aktivnostima, uključujući učenje francuskog jezika".

Sudija Meron je zaključio da "postoje ograničeni dokazi o njegovoj rehabilitaciji", ali je, kako se navodi u odluci, u obzir uzeo sličnu situaciju drugih osuđenika kojima je prilagođavanje predstavljalo problem zbog nepoznavanja jezika.