BiH
0

Prijedor: Mirsad Duratović nepoželjan Pavićevim "probosanskim" saveznicima

Piše: E. G.
Mirsad Duratović
Mirsad Duratović
Mirsad Duratović, dojučerašnji član Komisije za regionalnu saradnju i međunarodne odnose Općine Prijedor, smijenjen je iz tog općinskog tijela na zahtjev Muharema Murselovića (Stranka za BiH).

Duratović je inače član iste istranke kao i Murselović, ali i predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92", kao i koordinator Koalicije "Prvi mart" za tu regiju. Za njegovu smjenu glasali su predstavnici svih stranka u Skupštini Prijedora, uključujući, pored Murselovića, još tri bošnjačka predstavnika Sejada Jakupovića (SDP), Nedžada Bešića i Zlatka Škerića (SDA), koji čine vladajuću koaliciju u Prijedoru na čelu sa načelnikom Markom Pavićem, inače poznatim po tome što je obilježavanje stradanja Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu u tom gradu uporedio sa gay paradom, kao i po tome što ne dozvoljava postavljanje bilo kakvog obilježja u gradu u znak sjećanja na ubijene Bošnjake i Hrvate. Od takozvanih članova probosanskih stranaka jedino je Azra Pašalić (SDP) bila suzdržana.

Da stvari u Prijedoru nisu takve kakve jesu, ovo bi bila sasvim beznačajna informacija. Međutim, u politici su samo interesi vječni i njima je sve podređeno, što je i ovdje najvjerovatnije slučaj. Naime, Duratović za Klix.ba kaže kako je njegova smjena iz ove Komisije zapravo još jedna vrsta pritiska na udruženja žrtava koja ne odustaju od iznošenja istine o stradanjima u Prijedoru u javnost.

Stranka je odlučila

Duratović je u Komisiju došao na prijedlog Stranke za BiH i ona ima pravo da ga razriješi. To je stvar međustranačkih dogovora i ukoliko stranka nekoga opoziva ostali u Skupštini obično to i prihvate.

"SBiH je u predizbornoj kampanji bila jedina probosanska stranka u Prijedoru koja je otvoreno nastupala protiv Marka Pavića kao kandidata za gradonačelnika, a zbog njegovog odnosa prema povratnicima, kršenja ljudskih prava... Prilikom formiranja skupštinske većine, SBiH je ušla u nju, kao i ostale probosanske partije. Udruženje logoraša je i dalje insistiralo da Grad mora ispoštovati minimum onoga što traže porodice žrtava, a to se odbornicima iz probosanskih stranaka također nije svidjelo, pa su krenuli zahtjevi prema nama da smanjimo pritisak prema gradonačelniku. Skupština je prošle godine donijela set zaključaka kojima je zabranjeno finansiranje naših organizacija iz budžeta i naložila gradonačelniku da podigne krivične prijave protiv organizatora skupova obilježavanja stradanja, a uglavnom zbog korištenja riječi genocid. Ovo sada je nastavak tog pritiska koji dolazi od Murselovića i nekoliko pojedinaca iz SBiH u Prijedoru, a ne centrale te stranke", smatra Duratović.

Inače je Udruženje Prijedor '92 imalo svoju kancelariju u Murselovićevom poslovnom prostoru, koji je plaćalo 350 KM, da bi im Murselović u augustu naprasno povisio kiriju na 1.000 KM. Nakon toga udruženje se preselilo u drugi prostor.

Duratović kaže da je njegovo, kao i druga udruženja, tražilo od bošnjačkih predstavnika da iniciraju skidanje povratničkih organizacija sa "crne liste" na koju ih je Skupština stavila, da se ponište zaključci, ali niko to pitanje u lokalnom parlamentu nije stavio na dnevni red.

Hoće li se centrale stranaka ograditi?

"Moja smjena iz te Komisije je ustvari odgovor na našu upornost u traženju od lokalne administracije da nam se dozvoli gradnja memorijalnih centara u Prijedoru. Naši zahtjevi se jednostavno ne uklapaju u međustranačke dogovore. Komisija mi ništa ne znači, ali je ovo dokaz da nekome smetaju aktivnosti Prijedora '92, Prvog marta i mene lično. Mi nećemo prestati govoriti istinu, pogotovo ne sad kad ekshumiramo naše najmilije iz Tomašice", kazao je Duratović, kojem je inače iz ove grobnice u proteklim danima ekshumirano više članova porodice.

Tražili smo i Murselovićev stav, koji je zapravo odbijao konkretan odgovor. Kazao nam je kako je Duratović bio član Općinskog vijeća SBiH u Prijedoru, pa i predsjednik Regionalnog odbora, ali da za dvije godine uopće nije održao sastanak. Kada smo ga pitali zašto je Duratović to morao platiti smjenom iz općinske komisije, a ne smjenom sa čela organa stranke, Murselović kaže da stranka na to ima pravo i da se Duratović odmaknuo od stranke i ne radi za interese stranke, a oni su ga jednostavno zamijenili.

"Mi smo jučer imali na Skupštini toliko važnih tema, od rebalansa budžeta, do izbora Izborne komisije... a vi mene sada pitate za tako marginalnu stvar", kazao je Murselović. Na pitanje zašto se među tim važnim tačkama nikada nije našla ona o skidanju "prokletstva" sa bošnjačkih udruženja, Murselović je rekao sve samo ne konkretan odgovor. Pored ocjene da postavljamo tendenciozna pitanja dodao je još koješta i spustio slušalicu.

Podsjetimo samo još jednom na to da je lokalni ogranak SBiH u Prijedoru u predizbornoj kampanji bio protiv Pavića zbog uskraćivanja prava povratničkoj populaciji, a nakon izbora ušao u skupštinsku većinu s njegovom strankom.

Građanska koalicija "Prvi mart" danas je u saopćenju pozvala centrale probosanskih stranaka čiji su vijećnici glasali za smjenu Duratovića, da se javno ograde od svojih vijećnika i njihovog postupanja. Sam Duratović je za naš portal jutros kazao da će podnijeti ostavku na sve funkcije u SBiH i iščlaniti se iz nje.