Historijska odluka
30

Prije 32 godine političari Tuzle su se ujedinili, pružili otpor agresiji i sačuvali dostojanstvo grada

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Prigodnim aktivnostima u Tuzli je obilježen 4.april, kao datum od posebnog značaja za noviju historiju grada. Toga dana 1992. godine, Skupština opštine Tuzla je donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području grada soli.

Na današnji dan održana je sjednica tadašnje Skupštine opštine na kojoj su svi odbornici, raspoređeni u osam partija, donijeli jednoglasnu Odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na BiH, odnosno da se Tuzla i BiH od agresije brane na zakonit način.

Delegacija Gradske uprave Tuzle na čelu sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem prvenstveno je odala poštovanje uz polaganje vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima u kompleksu Slana Banja, a potom je održana i svečana sjednica, za vrijeme koje je ukazano na značaj 4. aprila. Prije 32 godine zapravo su odbranjeni dostojanstvo, multietničnost i sloboda Tuzle.

"Ovo je jedan od najznačajnijih datima u novijoj historiji Tuzle jer je odluka koja je tada donesena kasnije imala veoma značajne pozitivne efekte u odbrani našega grada i države. Odluka je donesena jednoglasno, a Skupština opštine Tuzla je jedina imala snage za to. Skupština opštine je kazala prave riječi u pravo vrijeme, donijevši pravu odluku", kazao je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Odluku je donijelo osam političkih partija iz osam različitih nacionalnosti koje su učestvovale toga dana na sjednici, što je dokazalo i pokazalo tuzlansko jedinstvo i ono što taj grad zapravo jeste.

"Tuzlu stotinama godina unazad karakterišu tolerancija, poštivanje različitosti, ljubav, zajednički život i antifašizam. Ponosni smo što smo to tada pokazali, a isto radimo i sve ove godine, ljubomorno čuvajući i prenoseći sa koljena na koljeno", dodao je Lugavić.

Odluka od 4. aprila prelila se na buduća dešavanja, posebno ono od 15. maja kada su agresori pokušali zauzeti grad u čemu nisu uspjeli.

"Svjedoci smo da i danas određene političke grupe i elite negiraju postojanje naše države. Iz tog razloga je obiljažavanje ovakvih datuma još značajnije", potcrtava Lugavić.

U vrijeme donošenja historijske odluke Lugavić je bio u srednjoškolskom dobu, a po završetku Gimnazije Meša Selimović se pridružio redovima Armije RBiH. Danas kaže da je na to ponosan.

"Uvijek ću se boriti da svi oni koji su utkali sebe u odbranu našega grada i države BiH budu zasluženo nagrađeni. Uvijek ću biti tu da im pomognem u skladu sa ustavom, zakonima i mogućnostima grada jer da nije bilo njih pitanje je gdje bismo mi danas bili", zaključio je gradonačelnik Tuzle.

Na kraju je zaključeno da se i danas vidi to da je odluka donesena 4. aprila bila ispravna te da je naum u odbrani Tuzle, dostojanstva čovjeka, a samim tim i BiH, zapravo bio jedini pravi potez koji se mogao napraviti.