Neriješen slučaj
43

Prije 27 godina ubijen je ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić

F. H.
Foto: Screenshoot / Youtube
Foto: Screenshoot / Youtube
Irfan Ljubijankić je poginuo 28. maja 1995. godine u rušenju helikoptera koji je trebao da njega i saradnike prebaci u Zagreb. Helikopter je srušen iznad Cetingrada od strane pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj.

Ljubijankić je rođen 26. novembra 1952. godine u Bihaću. Medicinski fakultet u Beogradu je završio 1977. godine, a specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. Postdiplomski studij završio je u Zagrebu.

Za ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine postavljen je odlukom o izboru Vlade RBiH na sjednici održanoj 23. juna 1994. U trenutku pogibije bio je i predsjednik Glavnog odbora SDA.

U ranim jutarnjim satima 28. maja srušen je helikopter koji je poletio sa improvizovanog vojnog aerodroma u Ćoralićima kod Cazina. Helikopter su srušili pripadnici Vojske Republike Srpske Krajine, i u rušenju su poginuli svi putnici i članovi posade.

Sa Ljubijankićem su putovali Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH, te članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot N. Dudajev.

Za ubistvo Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova zemlje članice Ujedinjenih nacija nije niko odgovarao. Kantonalna bolnica u Bihaću nosi njegovo ime.