Vlada RS
0

Prihvaćena informacija o Prvom izvještaju BiH o klimatskim promjenama

FENA
Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o Prvom nacionalnom izvještaju Bosne i Hercegovine pripremljenom u skladu sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.

Pripremom ovog izvještaja napravljen je početni korak u suočavanju sa izazovima koje predstavljaju klimatske promjene i njihovi efekti, ali i važan korak ka razumijevanju i rješavanju problema u vezi sa klimatskim promjenama

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao kontakt-institucija prema konvenciji, bilo je nosilac izrade ovog izuzetno značajnog izvještaja, saopćeno je iz tog ministarstva.

Izvještaj je, kako se navodi, plod rada domaćih stručnjaka i ostvaren je u saradnji i uz finansijsku podršku UNDP-a i GEF-a, što daje potvrdu da u BiH postoje kapaciteti i spremnost za preuzimanje nove, aktivne i kooperativne uloge, kada su u pitanju klimatske promjene.

„Prvi nacionalni izvještaj predstavlja značajan dokument, koji ne samo da će odgovoriti na potrebe BiH unutar Konvencije, nego će, prije svega, služiti i kao značajan strateški dokument za održivi razvoj“, saopćeno je.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju navodi da će nastaviti dalje aktivnosti u cilju konačnog prihvatanja Prvog nacionalnog izvještaja Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama od strane Sekretarijata Konvencije u Bonu.