USA Today
337

Priča o zagađenim rijekama u BiH stigla i do medija u Americi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
USA Today, jedan od najznačajnijih medija u SAD-u, nedavno je pisao o problemu zagađenja voda u BiH koje, kako piše u tekstu, dostiže alarmantne razmjere.

Plastične boce, zahrđale bačve pa čak i stare mašine za pranje veša spadaju među tone smeća koje začepljuju rijeke u BiH koje su nekad bile poznate po svojoj smaragdnoj boji i kristalnoj čistoći, a voljeli su ih splavari, planinari i ribari.

Kako stoji u članku USA Today, BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana nisu učinile mnogo na izgradnji efikasnog sistema odlaganja smeća i zaštite životne sredine, uprkos formalnom traženju ulaska u Evropsku uniju i usvajanju nekih zakona i propisa EU.

Zanemaren tokom ratova 90-ih godina, problem upravljanja otpadom u BiH je porastao tokom godina dostigavši ​​alarmantne razmjere u regionu gdje su nezaposlenost i siromaštvo široko rasprostranjeni i gdje korupcija rutinski zaustavlja provedbu reformskih zakona, napominje se u članku.

Umjesto da se reciklira, većina smeća završi na improviziranim deponijama i u rijekama, zagađujući kako zemlju tako i vodu. Na Drini, koja teče između Crne Gore, Srbije i Bosne, tona smeća se zaglavila u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini. Mještani kažu da se svake godine iz Drine izvuče oko 800.000 tona smeća.

"Ovo je katastrofa, vjerujte mi, katastrofa! Ljudi bacaju sve u rijeku, ne samo plastiku. Tu su i leševi mrtvih životinja, burad, tamo možete naći bilo šta", izjavio je Aleksandar Mladić, stanovnik Višegrada, grada na Drini u istočnoj Bosni.

USA Today (Foto: Screenshot)
USA Today (Foto: Screenshot)

Resorni ministri iz Srbije i Crne Gore sastali su se u aprilu obećavajući da će zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici, međutim, malo vjeruju da će se potrebne akcije dogoditi uskoro, jer učinkovito upravljanje otpadom zahtijeva dugogodišnje planiranje i značajne investicije.

Anes Podić, predsjednik ekološke grupe Eko Akcija, izjavio je da se u Bosni dnevno baci od 100 do 200 tona plastičnog smeća te je ovu brojku nazvao ogromnom.

"Vlada nije uspjela riješiti jedan od svojih osnovnih zadataka, a to je prikupljanje i upravljanje otpada", kazao je Podić.

Na obalama rijeke Bosne, čiji je izvor u blizini Sarajeva, glavnog grada, a protječe centralno kroz zemlju, mogu se vidjeti mrtve ribe koje izbijaju duž obale. Riječne obale su jako zagađene smećem, koje visi na granama drveća na svakom malom zavoju u rijeci, navodi se u tekstu USA Today.