BiH
0

Priča o Ismailu obišla svijet: Dječak bez ruku sada prepliva olimpijski bazen

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Petogodišnji dječak Ismail Zulfić iz Zenice koji je u martu ove godine počeo trenirati plivanje na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu inspirisao je brojne ljude i djecu u BiH. Ismail je rođen bez ruku, ali to mu nije bila prepreka da nauči plivati. Njegova priča proširila se regijom, a potom i cijelim svijetom.

Regionalni i svjetski mediji pišu o Ismailu i njegovim drugarima i drugaricama s invaliditetom koji su došli u Plivački klub Spid kako bi naučili plivati. Osnivač kluba i trener Amel Kapo uložio je puno ljubavi i truda kako bi mali leptiri raširila svoja krila i dokazali njegov moto "U vodi smo svi jednaki". Oni danas plivaju poput malih profesionalaca.

Strani mediji, od USA Today, preko francuskog Le Expressa, do ekvatorskog portala Ecuavisa-e, prenijeli su ovu inspirativnu priču.

"Bosanska djeca s invaliditetom primaju blizu pet posto manje pomoći od države nego borci koji su ranjeni, dok je pristup školama, sportskim dvoranama i drugim institucijama veoma ograničen", prenose mediji.

U klubu Spid danas ima 50 djece sa invaliditetom iz cijele BiH koji su dokaz na ovaj Međunarodni dana osoba s invaliditetom, da mogu mnogo, samo im treba pružiti priliku kao i ostalima.

Danas je PK Spid ugostio 50 osoba sa invaliditetom iz Zeničko-dobojskog kantona i održan je pokazni trening.

"Cilj je da ukažemo vlastima iz Zeničko-Dobojskog kantona da što prije riješe problem bazena u Zenici. Jer kao što vidite potreba za bazenom je krucijalna kako za tipične osobe tako i za osobe sa invaliditetom", poručili su iz kluba.