BiH
2

Preživjele žrtve rata u BiH tražile od Merona podnošenje ostavke

Anadolija
Theodor Meron (Foto: Klix.ba)
Theodor Meron (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron danas se u Sarajevu sastao sa predstavnicima nekoliko udruženja preživjelih žrtava rata u Bosni i Hercegovine koje su od njega tražile ostavku zbog, kako se navodi, pogrešnih odluka ovog međunarodnog suda posljednjih godina.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izjavio je kako su sa Meronom razgovarali o posljednjim odlukama Haaškog tribunala.

"Bilo je pritom vrlo teških kritika i rečeno je da postupci Suda ne donose pravdu, a za to Merona smatramo najodgovornijim. Dali smo mu dokumentaciju o izjavama Vojislava Šešelja nakon što je pušten na privremenu slobodu. Kazali smo da takve izjave direktno vrijeđaju žrtve. Tražili smo da Šešelja, zbog takvih izjava i uvreda, vrate u Haag jer u odluci o puštanju na privremenu slobodu stoji da ne smije vrijeđati žrtve", rekao je Tahirović.

Predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović je za AA istakla da su tokom razgovora tražili od Merona da podnese ostavku.

"Tražili smo da Meron i glavni haški tužilac Serge Brammertz podnesu ostavku i da sudije budu smijenjene a da na njihovo mjesto dođu sudije koje će odgovorno izvršavati svoj posao. Tražili smo odgovornost Carla del Ponte jer je sklopila sporazum sa Srbijom, odnosno sa Goranom Svilanovićem o zatvaranju nekih dokumenata u kojima ima sva istina o genocidu koji je počinjen u zaštićenoj enklavi Srebrenica", rekla je Mehmedović.