UNICEF
0

Prevencija nasilja među djecom moguća do treće godine života

Sarajevo-x.com
UNICEF je danas inicirao sastanak Multisektoralne grupe za rani rast i razvoj djece, koju čine predstavnici nadležnih ministarstva i nevladinih organizacija iz sektora zdravstva, obrazovanja, civilnih poslova i predškolskog obrazovanja, kako bi se usvojio akcioni plan na osnovu strateškog dokumenta za rani rast i razvoj djece od 0 do 6 godina starosti, usvojen 2007 godine.

Grupa stručnjaka za rast i razvoj u ranom djetinjstvu poručila je kako je prevencija nasilja među djecom moguća adekvatnom njegom tokom prve tri godine života djeteta.

“U svijetlu aktuelnih slučajeva nasilja među djecom i maloljetničkih prestupa, koji nas ne mogu ostaviti ravnodušnim, poručujemo da prioritet za investicije države BiH i zajednice u cijelini treba da bude rani rast i razvoj djece i poticajno roditeljstvo. Institucije i kaznene mjere su tek liječenje posljedica, dok je uzroke nasilja potrebno prepoznati i iskorijeniti mnogo ranije. Naglašavamo da su prve 3 godine najvažnije za određivanje i tok nečijeg života. To je vrijeme najintenzivnijeg rasta i razvoja djece i ukoliko se propusti i ne iskoristi na pravi način kasnije može rezultirati poremećajima u odnosima sa drugim ljudima, otežanom učenju, nasiljem, sklonošću ka kriminalu i društvenoj izopćenosti“, saglasni su u ocjeni članovi UNICEF-ove stručne radne grupe.

"Iako je ova zemlja doživjela značajan oporavak od rata u mnogim sferama, društveni utjecaj konflikta može se osjetiti kroz nekoliko generacija. Mala djeca bivaju osobito ugrožena krizama, nestabilnošću i nasiljem, a stres izazvan ratnim sukobom, negativno utječe na njihov razvoj. Veoma je važno razumjeti da se mi danas suočavamo sa posljedicama poremećenog djetinjstva djece koja su rođena i odrasla u ratu, okružena raznim oblicima agresije, poremećenim društvenim vrijednostima i odnosima. Stoga je neophodno znati da će sve investicije u razvoj djece u ranom djetinjstvu, koje napravimo sada, doprinijeti izgradnji mirnog, tolerantnog i produktivnog društva budućnosti“, izjavila je June Kunugi, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Tokom prve tri godine života djeteta, presudne su vještine roditelja pri odgajanju djece, davanju emocionalne podrške, poticaja razvoja i komunikacije sa djetetom. UNICEF-ova iskustva širom svijeta govore da pravovremene intervencije u ranom rastu i razvoju djece donose puno veći povrat novca: na svaku 1 KM uloženu u rani dječiji rast, razvoj i predškolski odgoj, društvo dobije 6 puta više.