BiH
2

Prevencija genocida i masovnih zločina mora postati dio obrazovnog sistema

Klix.ba
Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u organizaciji jedne od najrespektabilnijih svjetskih institucija Carnegie Vijeća za etiku i međunarodne poslove (Carnegie Council for Ethics in International Affairs - CCEIA) i u saradnji sa Family Memorial Fondacijom iz New Yorka, Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Auschwitz Institutom za mir i pomirenje (AIPR), održan Raphael Lemkin seminar o nacionalnoj prevenciji genodica i masovnih zločina.

James E. Waller, viši stručni saradnik Carnegie Councila za etiku i međunarodne poslove te direktor akademskih programa Auschwitz Instituta za mir i pomirenje koji je bio voditelj današnjeg seminara, naveo je da je od 2008. godine do sada zajedničkim snagama obučeno više od 250 državnih službenika iz 60 zemalja svijeta o prevenciji genocida i masovnih zločina.

“Genocid i masovni zločini se mogu spriječiti i to je naše fundamentalno uvjerenje. Uvijek postoje znaci i simptomi koji ukazuju da će se takvo što desiti i zbog toga je potrebno raditi na razvijanju znanja i svijesti o ovoj temi“, istakao je Waller te dodao da će početkom 2015. održati četverodnevni seminar za predstavnike nevladinih organizacija, državnih službenika, akademika, studenata, vjerskih lidera i drugih koji će pomoći u razvijanju nastavnog plana i programa za univerzitete u Bosni i Hercegovini koji bi u budućnosti trebali doprinijeti spriječavanju genocida i masovni zločina.

Teme o kojima se govorilo danas su uloga identiteta u tranzicijskoj pravdi, kako to da “obični ljudi“ počine genocid i masovne zločine te uloga visokog obrazovanja u očuvanju ljudskih prava, a učesnici su imali i priliku da daju svoje prijedloge za razvitak četverodnevnog trening seminara koji će se održati u Sarajevu 2015. godine. Današnji seminar obilježila su predavanja i dolazak eksperata u oblasti prevencije genocida i masovnih zločina kao što su Patricia Whalen, bivša međunarodna sutkinja u Sudu Bosne i Hercegovine, Vijeću za ratne zločine i aktuelna specijalna savjetnica u Suda, Vahidin Omanović, suosnivač i izvršni direktor Centra za izgradnju mira iz Sanskog Mosta, dr. Martin Mennecke, Univerzitet u Kopenhagenu i Kraljevski Univerzitet Danske za odbranu i Esmir Ganić, predsjednik Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Seminar čini prvi dio programa posjete ove prestižne svjetske institucije koja na ovaj način obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata te ujedno i 100 godina svoga djelovanja u međunarodnim poslovima u svijetu, dok će se sutra održati i simpozij “Etika i međunarodni odnosi: kriza 1914. i šta nam to znači danas“.

Govoreći o svom dolasku u Sarajevu, predsjednik Carnegie Vijeća, Joel Rosenthal istakao je da nije slučajno što se stogodišnjica Prvog svjetskog rata poklapa sa stogodišnjicom Carnegie Vijeća.

“Svrha Carnegie Councila je edukativna, ne politička i zbog toga se koristimo ovom prilikom da mobiliziramo edukatore koji se bave ovim temama da sutra na ovom mjestu imaju otvoren prostor za razmjenu mišljenja o tome šta za nas znače dešavanja iz 1914. godine. Andrew Carnegie je vjerovao da postoje konstruktivni načini kako bi se izbjegao rat, a dijalog je jedan od njih“ istakao je Rosenthal te dodao da Carnegie Vijeće vjeruje da je potraga za mirom moguća samo ako postoji obrazovana i informisana javnost.

Bio sam ovdje 1995. i svjestan sam da je ovo grad koji zna šta znači bol od rata više nego bilo koje drugo mjesto na svijetu i zbog toga ovaj seminar organizujemo ovdje naglasio je Michael Ignatieff, Predsjednik Odbora za obilježavanje stogodišnjice postojanja Carnegie Councila.

“Imamo odlične međunarodne eksperte koji će sutra predavati i nadamo se da će i građani Sarajeva doći i uzeti učešće. Govorit ćemo o dešavanjima iz 1914. i to je trenutak u kojem se može uprijeti prst krivnje, a ovaj grad ima taj običaj. Međutim sada zajednički trebamo to prevazići i dublje razgovarati o svemu kako bismo shvatili stvarne posljedice“, naveo je Ignatieff.