BiH
69

Pretresi širom BiH: SIPA u akciji razbijanja kriminalnih grupa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika SIPA-e i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, u saradnji sa UIO BiH, na terenu su izvršili pretrese i privođenja usmjerena na više fizičkih i pravnih lica koja su meta ovih aktivnosti.

Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 2011. do 2014. godine, preko pravnih lica vršili uvoz robe porijeklom iz NR Kine, koju su prosljeđivali njima poznatim licima koja su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavala za gotov novac na području tržnice Arizona kod Brčko Distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u proslovnim knjigama preko pravnih lica fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.

Aktivnosti se provode u više gradova širom BiH, u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih lica.

Prema prikupljenim i raspoloživim dokazima, finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a budžet naše zemlje, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 miliona KM.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog i finansijskog kriminala, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji.