Napao Američku ambasadu u BiH
5

FOTO / Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog terorizma

Piše: N. Jamaković
Senad Dupovac, advokat Mevlida Jašarevića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mevlid Jašarević osuđen je na 18 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, odluka je Sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje zbog nedostatka dokaza.

U obrazloženju presude sudija Branko Perić naveo je da nije dokazano organizovanje terorističke grupe, a samim tim ni pripadnost terorističkoj grupi sve trojice optuženih. Jašarević je osuđen za teroristički napad u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Američke ambasade u BiH (Sud je prihvatio procjenu da je pričinjena materijalna šteta od 100.000 dolara). Za napad se odlučio zbog "lošeg odnosa SAD-a prema muslimanima u cijelom svijetu".

Došao pred zgradu Ambasade SAD-a sa puškama i bombama

Fojnici i Ahmetspahiću nije dokazano da su nabavili i sakrili oružje pronađeno u Gornjoj Maoči, odnosno da su pomogli Jašareviću da počini krivično djelo terorizma.

Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. oktobra prošle godine, uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta.

Obrazlažući presudu, sudija Perić je rekao da se BiH sve više suočava sa opasnošću od terorizma o čemu govore i još četiri slučaja koja se vode na Sudu BiH za ova djela.

Jašarević je osuđen za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni optužbi za pomaganje u izvršenju tog djela. Ni Jašarević ni ostala dvojica optuženih nisu se pojavili u sudnici jer su i ranije u nekoliko navrata isticali da ne poštuju Sud BiH, odnosno državu BiH i njene institucije.

Tužilaštvo nije dokazalo postojanje terorističke grupe

"Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je u Gornjoj Maoči postojala teroristička grupa kojoj bi optuženi pristupili, kao ni da su oni organizovali terorističku grupu, zbog čega je donesena oslobađajuća presuda u odnosu na taj dio optužnice. Međutim, valja imati na umu da vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči ne poštuje zakone ove države, ti ljudi ne izlaze na izbore, ne ukopavaju se u gradskim grobljima..., a vođa te zajednice Nusret Imamović je u nekoliko navrata javno isticao da oni ne poštuju zakone ove države. Država se ne smije povlačiti pred ekstremizmom jer mu time otvara vrata, te se mora ozbiljno pozabaviti ovim problemom i pooštriti kaznenu politiku za ovakve slučajeve", naveo je Perić u svom obrazloženju.

On je također dodao kako Jašarevićeve riječi da napadi neće prestati njegovim kažnjavanjem nisu samo poruka sudu, već i državi, kojoj to treba biti jasan signal da na ozbiljan način treba pristupiti ovom problemu.

Glasnogovornica Tužilaštva BiH Selma Hećimović je istakla kako je Tužilaštvo, u ime kojeg je ovaj slučaj vodio državni tužitelj Dubravko Čampara, zadovoljno osuđujućim dijelom presude i kaznom za Jašarevića, ali i da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, jer smatraju da oni jesu pomogli Jašareviću da počini ovaj teroristički akt.

Visoka kazna kao generalna prevencija

Jašarevićev advokat Senad Dupovac je na početku obraćanja novinarima rekao: "Da sam japanski advokat nakon ovakve presude bih počinio harakiri". A, onda je nastavio ozbiljnijim tonom. "Od početka sam znao da terorističke grupe nije bilo i da će sud i donijeti takvu odluku. Međutim, zaista nisam očekivao ovako visoku kaznu za svog klijenta, posebno jer je u septembru ove godine donesena kazna za napad na Američku ambasadu u Beogradu, kada je ambasada gorjela, a taj je napad imao i smrtnu posljedicu. Počinilac tog djela je kažnjen godinom zatvora...", rekao je Dupovac.

On, međutim, smatra kako je sam Jašarević itekako doprinio visini kazne svojim ponašanjem na sudu, odnosno rečenicom koju je izgovorio na kraju suđenja kada je zaprijetio da napadi neće prestati ni kada on bude osuđen. "Mislim da je zbog te rečenice dobio još nekoliko godina. S druge strane, vidjeli ste da je sudija u svom obrazloženju naveo Gornju Maoču, tako da smatram da je ova presuda i dio generalne prevencije takvog ponašanja. Ja ću, naravno, uložiti žalbu, jer smatram da se ovdje nije radilo o terorizmu, već o ugrožavanju objekta pod međunarodnom zaštitom, odnosno izazivanju opće opasnosti. Također, prema mom mišljenju ostalo je dosta nedefinisanih stvari, što se ponajbolje ogleda u tome da je sud prihvatio da je na ambasadi pričinjeno 100.000 dolara štete, a ta je odluka zasnovana na dopisu neimenovanog dužnosnika koji je naveo da je pričinjena šteta u iznosu 100-120 hiljada dolara", rekao je Dupovac.

U SAD-u bi mogao dobiti 100 godina zatvora

Na upit novinara hoće li Jašarević nakon izdržane kazne u našoj zemlji biti izručen SAD-u, gdje bi zbog napada koji je počinio mogao dobiti i 100 godina zatvora, advokat Dupovac je kazao da, prema našem zakonu, on ne može biti izručen drugoj zemlji. Međutim, dodao je kako je Jašarević ranije spominjao da će od Suda tražiti da kaznu služi u Srbiji, čiji je državljanin, te nije siguran na koji način srbijanski zakon tretira to pitanje.

Advokat Emraha Fojnice, Mirza Kovač, u obraćanju novinarima je istakao kako je bio uvjeren da njegov klijent nije imao ništa sa ovim djelom. "Sud je vrlo korektno donio odluku u vezi s tim. Od početka sam vjerovao svom klijentu, a provjerio sam i DNK nalaz koji je spominjan u optužnici i došao do saznanja da moj klijent nema nikakve veze s tim", istakao je Kovač. Sud je nakon izricanja oslobađajuće presude donio i odluku da pritvor Fojnici i Ahmetspahiću odmah bude ukinut.