BiH
2

Preminuo Smiljko Šagolj

Fena/Klix.ba
Smiljko Šagolj je iznenada preminuo, a uzroci smrti još nisu poznati.

Diplomirao je dvopredmetni studij filozofije i psihologije 1968. u Sarajevu, za nepune tri godine, i tada je i službeno proglašen za najmlađeg profesora u Jugoslaviji.

Radio je kratko kao profesor u prestižnoj sarajevskoj gimnaziji. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo, gdje je radio kao novinar, a potom i obnašao brojne dužnosti - od urednika dnevnika do glavnog i odgovornog urednika informativno-dokumentarnog programa.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada: za najbolje vođenje dnevnika u Jugoslaviji, zatim za dokumentarne reportaže... Nositelj je zlatne značke za najveća programska ostvarenja TV Sarajevo. Krajem 1989. godine počeo je raditi za Televiziju Zagreb. Radio je za HTV u Studiju u Splitu kao redaktor i izvještavao za hrvatske radiostanice u Americi i Australiji.

Predavao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, na Odjelu novinarstva, predmete – televizija i mediji u procesu globalizacije, a na Politologiji uvod u političke teorije. Predavao je i više izbornih predmeta na Kroatistici. Autor je četiri knjige koje su i udžbenici i obavezna literatura na predmetu televizija i na Odjelu politologije.

Završio je i postdiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirao upravo o temi: Lokalne TV i procesi globalizacije. Na istom fakultetu je doktorirao o temi Novinstvo i nastanak nacija. Izabran je za docenta.

Šagolj će bh. javnosti ostati upamćen i po svojim ratnohuškačkim tekstovima, izvještajima i reportažama..