Dugogodišnji vještak
298

Preminuo Hamza Žujo, doktor koji je radio obdukciju tijela Dženana Memića

A. L.
Doktor Hamza Žujo preminuo je jučer u Sarajevu. Tokom karijere radio je na više od 1.000 slučajeva, ali ostat će upamćen kao jedan od ključnih svjedoka u predmetu Dženan Memić jer je radio obdukciju tijela stradalog mladića 16. februara, dan nakon što je Dženan preminuo.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je njegov sin.

Žujo je u predmetu Dženan Memić dao nekoliko iskaza od kojih je prvi bio 2017. godine pred Kantonalnim sudom. Već tada se vidjelo da se ne poklapa njegov nalaz s nalazom vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića jer Žujo nije zabilježio povrede koje je naveo Kovačević.

"Nakon što sam uradio spoljašni pregled konstatovao sam povrede odnosno otvor u sljepoočnom predjelu lijevog dijela glave", kazao je tada Žujo te je dodao da su na koži desne šake, desnog koljena, kože lijevog koljena, kože predjela lijeve nadlaktice pronađene površinske povrede koje je mogao zadobiti od pada.

Žujo je bio dugogodišnji sudski vještak iz medicine, a nalazio se i na posljednjem spisku vještaka iz Federacije BiH koji je ažuriran 24. januara ove godine.