BiH
18

Premijer ZDK obećao isplatu jedne porodiljske naknade do Nove godine

Piše: E. M.
Munib Husejnagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić jutros je sa predstavnicama porodilja Zeničko-dobojskog kantona u svom uredu održao sastanak o temi isplata zaostalih porodiljskih naknada, gdje je dogovorena jedna isplata do novogodišnjih praznika.

Husejnagić je kazao kako punjenje budžeta Kantona nije kako su planirali da će biti te da je to razlog zbog čega su se dogodila određena kašnjenja u isplatama naknada.

"Majke, porodilje, su objektivno upravu i traže naknade koje se isplaćuju mjesečno, a koje kod nas u Zeničko-dobojskom kantonu mjesečno iznose od 650.000 do 680.000 KM. Mi imamo određenih problema u punjenju budžeta, plansko punjenje budžeta vanrednim prihodima po pitanju zaduženja nije ostvareno i imamo situaciju da nam je prošla sedmica bila izuzetno loša kada je riječ o povratu i punjenjeu PDV-om koji je bio niži u odnosu na protekle mjesece, tako da je to izazvalo ova kašnjenja", izjavio je Husejnagić.

Međutim, za razliku od jučerašnjih protesta, gdje je 50-ak porodilja sa bebama protestovalo ispred zgrade Vlade ZDK, današnji sastanak održan je u toploj prostoriji, gdje je i dogovorena isplata naknada.

"Razgovarali smo u finoj atmosferi, objasnio sam im situaciju, dogovorili smo se i na kraju su bile zadovoljne dogovorom da do kraja mjeseca bude isplaćena jedna mjesečna nadoknadu i da će to biti u narednih sedam do deset dana, kako transfer ne bi prešao u narednu godinu. Ja računam da će do sredine naredne sedmice porodilje imati svoje naknade na računima", dodao je premijer.

Husejnagić je još kazao da je upitna isplata plaća budžetskim korisnicima s obzirom na to da Vlada ima obavezu da do 31. decembra vratiti pozajmicu za kredit, ali da će se potruditi isplatiti zaostali regres do Nove godine, a plaće poslije novogodišnjih praznika.

"Vidjet ćemo razvoj u narednom vremenu jer imamo i varijantu da odobrena sredstva MMF-a za naš kanton trebamo realizirati do kraja godine, a ako se ne realizuje, izgubit ćemo ih. Na sjednici Vlade ćemo donijeti zaključak, a onda ćemo pisati Skupštini ZDK da donese odluku o povlačenju 5,6 miliona KM koji bi amortizovali situaciju i pomogli nam da isplatimo sve nadoknade koje imamo", zaključio je Husejnagić.

Predstavnica porodilja Nejra Nišić je istakla da još uvijek ne može biti zadovoljna obećanjem premijera Vlade ZDK Muniba Husejnagića s obzirom na to da je to samo obećanje, ali je istakla da je dogovoreno da naknade budu uplaćene do 25. decembra.