BiH
0

Premijer ZDK Fikret Plevljak podnio ostavku

Klix.ba
Fikret Pljevljak
Fikret Pljevljak
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak danas je podnio ostavku.

Na današnjoj 39. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koju je sazvao predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić, jedina tačka dnevnog reda bila je prijedlog odluke o razrješenju premijera ZDK Fikreta Plevljaka.

Na današnjoj skupštini prisutnima se obratio i Plevljak, koji je kazao da želi ispoštovati odluku OO SDP Zenica.

"Postoji jedna izreka koja kaže: Pomozi ne odmozi, a ja danas želim da pomognem, kao što sam pomagao proteklih 20-ak dana da ova kriza ne bude veća nego što jeste i sve u interesu građana. Svaki put jednog dana mora da se završi, danas se završava moj put na poziciji premijera ZDK u jednom personalnom rješenju i nastavit će se, uz Božiju pomoć, u intersu građana u drugom personalnom rješenju", kazao je Plevljak te dodao:

"Na putu koji sam prešao zajedno sa vama trudio sam da poštujem Ustav i zakon, jer sam položio zakletvu da ću to učiniti, trudio sam se da služim građnima ZDK i domovini BiH i nadam se da sam u tome uspio".

Zbog nezadovljstva radom premijera ZDK, OO SDP BiH Zenica uputio je inicijativu prema Kantonalnoj organizaciji SDP BiH Zeničko-dobojskog kantona za podnošenje ostavki kadra čijim radom članstvo nije zadovoljno.

"Zadržavajući svoje mišljenje o inicijativi OO SDP Zenica, odlučio sam da ga u potpunosti ispoštujem i zato sam mandat vratio partiji koja mi ga je i dala i svojom voljom odstupam sa pozicije premijera ZDK", zaključio je Plevljak.

Ostavka Fikreta Plevljaka usvojena je sa 19 glasova za, 13 suzdržanih te jednim glasom protiv.

Predsjedavajući Skupštine ZDK u roku 30 dana mora predložiti novog premijera za kojeg će se posljednja izjasniti Skupština ZDK.