BiH
176

Premijer Nikšić i ministar Mašić posjetili Klix.ba nakon jučerašnjeg pretresa

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar nauke i obrazovanja u Vladi FBiH posjetili su redakciju portala Klix.ba danas, a nakon jučerašnjeg pretresa koji su obavili pripadnici policije RS-a i MUP-a Kantona Sarajevo, u vezi sa snimkom i aferom "Dva papka".

Premijer Nikšić i ministar Mašić izrazili su punu podršku u radu našoj redakciji. Kako kažu, jučerašnji upad u prostorije portala Klix.ba smatraju nelegalnim i potezom koji nije primjeren demokratskim društvima.

Ovo je zastrašivanje novinara i ovakvo što je apsolutno nedopustivo, ocijenili su Nikšić i Mašić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kako nam je rekao premijer, Vlada Federacije će na današnjoj sjednici također razgovarati o ovome te izaći u javnost sa zvaničnim stavom.

Nakon današnje posjete, Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću se oglasio i zvaničnim saopćenjem.

"Na početku današnje sjednice Vlade FBiH u Sarajevu, federalni premijer Nermin Nikšić je informisao članove Vlade da je jutros, zajedno s federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem, obišao uposlenike redakcije portala Klix.ba, a povodom jučerašnjeg policijskog pretresa.

Ocjenjujući da svako treba da radi svoj posao, kako pravosudni organi tako i mediji, i da za njega odgovara, federalni premijer je naglasio da je ipak riječ o neprimjerenom načinu i demonstraciji sile i da upadi policije u redakcije nisu način kako se treba djelovati i sankcionirati rad medija.

Mediji, prema njegovim riječima, imaju odgovornost za poruke i vijesti koje emitiraju u javnost, ali ne treba zaboraviti da su oni, također, i snažna poluga u borbi protiv kriminala i devijacija u društvu i da se policijskim pretresima medija šalje loša poruka i javnosti i svijetu.

Nipošto ne treba suzbijati slobodu javne riječi i njihovu ulogu u demokratizaciji društva stav je Vlade o jučerašnjem događaju.

Nakon rasprave, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo pravde i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova da formiraju stručni tim koji treba da sagleda zakonsku legislativu u ovoj oblasti, sporazume o saradnji policijskih agencija u Bosni i Hercegovini i utvrdi da li je jučerašnja akcija bila u skladu s važećim propisima", navodi se u saopćenju.