Primjedbe na rad
0

Predstavništva RS-a u inostranstvu pod lupom revizije

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je mišljenje s rezervom Ministartvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, prevenstveno zbog primjedbi na rad predstavništava RS-a u inostranstvu.

Ovaj resor Vlade RS-a ni do kraja prošle godine nije uspostavio potpune evidencije imovine i obaveza, prihoda i rashoda u prestavništvima što je bilo obavezno u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji.

Zato je revizija opet sugerirala da predstavništva RS-a u inostranstvu uspostave poslovne knjige, evidencije o promjenama na imovini, obavezama, prihodima i rashodima jer ništa od toga ne postoji.

O haotičnom stanju u toj oblasti govori i činjenica da od statusne promjene predstavništva RS-a u Ruskoj Federaciji i primopredaje dužnosti šefa predstavništva 21. aprila 2009. godine, predstavništvo ne raspolaže sredstvima koja se vode na računu Humanitarno kulturno-informacionog centra Republike Srpske u iznosu od 21.625 KM (475.455 rubalja), kao ni sa dva motorna vozila jer je u evidenciji predstavništva na dan 31. decembra 2011. bilo navedeno samo jedno vozilo.

"Ministarstvo nije evidentiralo ni transakcije ni promjene na poslovnim računima predstavništava RS, a nije uspostavilo ni evidencije obaveza tako da je revizija utvrdila da uspostavljene evidencije nisu bile osnova za istinito izvještavanje", navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS koja je izvršila reviziju rada tog resora entitetske vlade u 2011.

Primjedbi ima još, pa između ostalog i da je Ministarstvo sa 31. decembrom 2011. godine iskazalo obaveze predstavništva RS-a u inostranstvu u iznosu od 198.320 KM, ali bez ikakve analitičke evidencije tih obaveza.

U Ministarstvu nije uspostavljena interna revizija, a nije obrazovana komisija, te drugi definisani sistem kontrole u 2011. godini, tako da kontrole nije ni bilo.

Prema pojedinačnim aktima predstavništava RS-a u inostranstvu, koji su na snazi, ukupno je sistematizovano 28 radnih mjesta, a zaposleno 22 izvršioca u 2011. godini.

Prošle godine je za rad predstavništava RS-a, u Briselu, Beogradu, Beču, Moskvi, Štutgartu i Jerusalemu iz entitetskog budžeta izdvojeno 2.250.000 maraka, a ove godine su planirana i dodatna sredstva, odnosno ukupno 2.878.000 maraka.

Radom predstavništava RS-a u inostranstvu koordinira Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. U samom Ministrarstvu sistematizovano je, pored ministra, 63 radna mjesta s 91 izvršiocem.

Rashodi za bruto plate u iznosu od 1.150.524 KM su za 36 posto veći u odnosu na 2010. godinu usljed primjene novih propisa u obračunu poreza i doprinosa, i povećanja broja zaposlenih.

I rashodi po osnovu utroška energije, komunalnih i komunikacionih usluga veći su za 14 posto od planiranih, a troškovi za režijski materijal veći su za 32 posto od rebalansom odobrenih sredstava.