BiH
8

Predstavnici vlasti RS dali podršku policijskim agencijama i pozvali građane na mir

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sastanak u Palati predsjednika u Banjoj Luci kojem su prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik i predstavnici tog entiteta u institucijama BiH okončan je nakon skoro četiri sata.

Sastanak je sazvan u povodu sinoćnjeg terorističkog napada na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku, kada je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Medijima se nakon sastanka niko nije htio obratiti, ali su im u pisanoj formi dostavljeni zaključci koje su jednoglasno potpisali svi učesnici sastanka.

Čelnici RS-a i predstavnici RS-a u institucijama BiH osudili su teroristički akt u Zvorniku, te su izrazili saučešće porodici ubijenog policajca.

Saglasni su da je prioritet spriječiti opasnost od terorizma, te da je napad u Zvorniku napad na institucije sistema RS. Rečeno je da je terorizam najveća sigurnosna prijetnja BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Naglasili su činjenicu da je na stranim ratištima angažovano nekoliko stotina ljudi iz BiH, te zatražili da se pokrene proces primjene zakona o zabrani odlaska na strana ratišta i da se krivično i pravno procesuiraju odgovorni.

Izražena je puna podrška koordinaciji policijskih agencija i naglašena potreba razmjene sigurnosnih informacija

Predstavnici vlasti RS-a su saglasni da nema potrebe za formiranjem novih tijela u strukturi sigurnosti BiH, ali je istaknuta potreba snažnije političke osude terorizma i raznih organizacija za terorističkim potencijalom od strane svih političkih faktora u BiH

Na kraju, predstavnici vlasti su pozvali građane BiH na mir i toleranciju, ali i na potrebu da se spriječi širenje dezinformacija i da se odbaci korištenje jezika mržnje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sastanku su pored Milorada Dodika prisustvovali i Željka Cvijanović, Mladen Ivanić, Ognjen Tadić, Nedeljko Čubrilović, Dragan Lukač, Dragan Mektić, Mladen Bosić...