BiH
18

Predstavnici srebreničkih udruženja razgovarali s Brammertzom u Hagu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Predstavnici srebreničkih udruženja i još nekoliko nevladinih organizacija sastali su se danas s glavnim tužiocem Sergeom Brammertzom u Hagu.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović je u razgovoru za AA kazao da su razgovarali o onome što je trenutno aktuelno pri Tribunalu, a to je slučaj odbacivanje zahtjeva tužilaštva da se obnovi postupak u predmetu Perišić.

"Predložili smo Brammertzu, a to ćemo sutra predložiti i predsjedniku suda, Theodoru Meronu, da se pokuša oformiti jedno nezavisno tijelo koje bi uskladilo sudsku praksu", pojasnio je Tahirović.

Kako kaže, prijedlog je uslijedio zbog suprotnih presuda u Haškom tribunalu.

"Brammertz je rekao da će vidjeti modele koji su mu preostali da bi se to i moglo uraditi. Naravno, razgovarali smo i u vezi predmeta Karadžić i neuvrštavanje Tomašice u njegovu optužnicu. Pojašnjenje Brammertza je da, vezano za Prijedor i zločine koji su se desili u Prijedoru, specifičnost koju nosi sama Tomašica nije nažalost uvrštena u predmetu Karadžić, ali što ne znači da se u konačnici neće odgovorati i za taj zločin", pojasnio je Tahirović.

Prema njegovim riječima, oni će od Merona tražiti da pronađe modele i da se odgovara i za samu Tomašicu.

"Sada je pitanje kolika je njegova ovlast i koliko može učiniti i kada je u pitanju Perišić i Tomašica. Oni su učinili ono što smo mi tražili od njih. Na prošlom sastanku traženo je od Brammertza da se Tomašica uvrsti u optužnicu i tužilaštvo je dalo taj prijedlog", pojasnio je Tahirović.

Međutim, kako kaže, postoji stav sudskog vijeća koje predstavlja O-Gon Kwon koje to nije prihvatilo i uvrstilo.

"Ovo je bio jedan sastanak na kojem se razgovaralo o toj temi, ali ne očekujem da će se nešto puno riješiti s obzirom da postoji i jedna realnost da Brammertz nema nadležnost da nešto može uraditi. Sud je taj koji u konačnici donosi odluke i po meni je značajniji sutrašnji sastanak s Meronom gdje ćemo zaista žestoko nastupiti", pojasnio je Tahirović.

On je kazao da će tražiti da se promijeni dosadašnja praksa, koja se sprovodi u zadnje dvije godine na sudu, koja je na neki način uništila sve ono što je pozitivno Haški tribunal u prethodnom periodu uradio kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i njihovo kažnjavanje.

Podsjetimo, danas je pred sudom u Den Haagu u Holandiji počeo sudski proces po tužbi 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda bili zaduženi za čuvanje mira u tzv. "zaštićenoj zoni Srebrenica".

Kako je kazala Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, tokom njenog današnjeg obraćanja na ročištu u Hagu, bilo je dosta reakcija, a jedna od njih su suze na licima osoba koje su slušale svjedočenje, ali i Holanđana koji su bili prisutni.

Nakon četverosatnog ročišta predstavnici srebreničkih udruženja i još nekoliko članova nevladinih organizacija iz evropskih zemalja održali su mirni protest ispred Međunarodnog suda u Hagu.

Protest je održan zbog svega što se dešava u Haškom tribunalu i zbog toga što neće biti revizije oslobađajuće presude Momčilu Perišiću.