BiH
348

Predstavnici "paradžemata" dolaze u Sarajevo, žele pregovore sa reisom Kavazovićem

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici džemata koje Islamska zajednica u BiH naziva "paradžematima" a oni sebe "nezavisnim džematima" dolaze u Sarajevo gdje očekuju razgovore sa reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem povodom ultimatuma Islamske zajednice da ovi džemati budu ugašeni do kraja februara.

Saopćenje Koordinacija nezavisnih džemata medijima je proslijedio Fatmir Alispahić a isto potpisuju Izet Hadžić, Emir Čajić, Bajro Kaljiković i Mirza Arapčić.

"Pošto od strane Islamske zajednice nema spremnosti na interni dijalog, mi smo prinuđeni uključiti javnost u naše iskreno nastojanje da se privede kraju ova afera koja je otvorena bez ikakvog razumnog interesa za Bošnjake. U tom smislu poštujemo rok koji je uspostavila Islamska zajednica, do kraja februara, i evo dolazimo u Sarajevo da pred licem javnosti ponudimo dijalog, razumijevanje i jedinstvo na pozicijama dostojanstva i uvažavanja", navodi se u saopćenju.

Reisul-ulemu Kavazovića mole da im ustupi neki od brojnih prostora Islamske zajednice kako bi u pristojnom ambijentu mogli u subotu, 27. februara, u 11 sati, njemu i javnosti predstaviti svoje nezavisne džemate i uvjete pod kojima mogu postići dogovor.

"Ako nas već zovete da budemo dio jedinstva Islamske zajednice, onda je ustupanje prostora, poput sale Gazi Husrev-begove biblioteke, jedan logičan i razuman potez. Najgore bi bilo da dođemo u Sarajevo, i pored toliko prostora Islamske zajednice, sa novinarima razgovaramo na cesti. Takav ishod sigurno ne bi bio naše poniženje", navodi se u saopćenju.

Navode da žele da pokažu da oni nisu ljudi koji bježe od dijaloga, reda i poretka, za razliku od cijele ove hajke u kojoj ih niko ništa nije pitao.

"Za razliku od onih koji se plaše dijaloga i istine, pa bježe od nas, mi se ne plašimo, jer su nam namjere iskrene i čiste, samim tim što ne želimo nikoga i ništa ugroziti, kao što ne želimo niti da iko ugrožava naš rahatluk i one slobode koje ima svaki građanin Bosne i Hercegovine. Možda je baš dobro u ovom ultimatumu koji ste javno postavili, jer nas je to natjeralo da izađemo u javnost, da nas javnost upozna, kao domaćine koji žive od svog rada i koji ostvaruju pravo na slobodu okupljanja i slobodu vjeroispovijesti. Naša je želja da ne ostane ni jedno pitanje nejasno ili nerazrješeno, jer mi nemamo šta kriti, ni pred Vama, ni pred narodom", kaže s ena kraju saopćenja.