BiH
55

Predstavnici iz RS-a obilježili dan pogibije vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni: Ako nam je stalo do pomirenja moramo utvrditi istinu

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Preživjeli učesnici događaja poznatog kao Tuzlanska kolona, porodice stradalih vojnika, predstavnici vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, predvođeni Odborom za obilježavanje značajnih historijskih događaja Vlade RS-a, polaganjem bijelih ruža, paljenjem svijeća i vjerskim obredom obilježili su 15. maj 1992. godine kao dan stradanja, kako su istakli, nevinih pripadnika JNA.

Predsjednik Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović kazao je okupljenim novinarima da "u Bosni i Hercegovini ne može biti pomirenja i povjerenja među narodima dok zločinci ne budu kažnjeni".

"Mi obilježavano 24 godine od stradanja pripadnika JNA u Tuzli. Tada je ubijeno 59 pripadnika JNA, a ranjena su 44, što je tragično. Odgovornost tih koji su to uradili još uvijek nije sprovedena, jer oni koji su trebali da procesuiraju ratne zločine nisu to doveli do kraja. To govori da je BiH jedna složena zajednica i, nažalost, u toj složenoj zajednici nemamo dogovora i kompromisa oko mnogo ozbiljnih stvari kao što su ubijanja i ratni zločini", istakao je Savanović.

Milomir Savčić predsjednik Boračke organizacije RS-a kaže da se neprekidno već 24 godine živi sa dvije istine, a kada je u pitanju događaj poznat kao Tuzlanska kolona.

"Ako nam je zaista stalo do pomirenja mi moramo utvrditi šta se ovdje zaista desilo. Ne mogu biti dvije priče. Apelujem, ako treba da sjednemo zajedno i izvršimo rekonstrukciju ovog događaja, mi smo za", poručio je Savčić.

Potpredsjedniku entitetske skupštine Nenad Stevandić ističe da su žrtve iz RS-a u FBiH ravnopravne samo dva dana u godini.

"Ovi ljudi nisu bili legitimna meta, ubijeni su na prevaru. Nisu nikoga napadali. Bili su neko ko se izvlačio iz ratnih sukoba i bili su neko ko u Tuzli nikoga nije ugrozio, a ostali su bez glava", kazao je Stevandić.

Tog 15. maja Gospa Petrović ostala je bez sina jedinca Bore Petrovića.

"Mi bi jedino imali želju kada bi ovdje u Tuzli, na mjestu gdje su stradala naša djeca, mogli postaviti obilježje", kratko je kazala Petrović

Skup su obezbjeđivale jake policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova TK, a saobraćaj u ulici Armije BiH je bio obustavljen.

Nakon što su učesnici skupa zapalili svijeće i položili bijele ruže, krenuli su put Bijeljine gdje će na groblju u obližnjim Pučilama biti obavljen parastos.