BiH
0

Predstavljeni rezultati batimetrijskog snimanja rijeke Save

NINA
Rezultati batimetrijskog snimanja dna rijeke Save te akcije kojima bi se ta rijeka učinila plovnom predstavljeni su jučer u Brčkom, javio je dopisnik agencije NINA.

Podaci snimanja koje je obavila beogradska firma Plovput su predstavljeni lokalnim vlastima, ali i predstavnicima institucija BiH, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore zainteresiranih za otvaranje plovnog puta rijekom Savom.

Brano Jovičić, glavni koordinator u Vladi Brčko Distrikta, kazao je kako je za batimetrijsko snimanje riječnog dna iz proračuna Brčko Distrikta BiH izdvojeno oko 800.000 KM. 2Ovaj projekt predstavlja preduslov svih budućih projekata koji će se događati na rijeci Savi. Željeli smo ovim projektom saznati što to rijeka Sava ima na svome dnu i na koji bi se način mogla uspostaviti plovnost ovom rijekom", kazao je Jovičić.

Direktor projekta Ljubiša Mihajlović kaže da su završetkom batimetrijskog snimanja dane određene smjernice što i kako dalje. Kasim Delalić, šef Odjela za javne poslove, u čijoj je organizaciji i obavljena prezentacija snimanja, kaže da bi za potpuno osposobljavanje plovnog puta trebalo iskopati 250.000 kubičnih metara savskog dna. Posao bi, prema njegovoj procjeni, u optimalnom roku trajao oko tri godine, a vrijednost tog projekta bi bila oko 11 miliona KM.

Član Vijeća ministara i član Savske komisije Kemal Karkić tvrdi da se nedostatak novca može riješiti aplikacijom Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicijskoj banci.