FPN Sarajevo
0

Predstavljena knjiga "Ideja bosanske nacije"

FENA
"Ideja bosanske nacije i druge teme" naziv je nove knjige profesora Esada Zgodića koja je predstavljena danas studentima i profesorima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Kroz nekoliko vlastitih osvrta knjigu su predstavili profesori ovog fakulteta Nijaz Duraković, Izet Beridan, Nerzuk Ćurak i Asim Mujkić.

Nijaz Duraković tako ističe da je riječ o zbirci autorovih tekstova s problematičnim naslovom. On se zapitao da li naslov korenspondira s tekstom, tačnije da li je postojala i postoji li danas bosanska nacija te da li autor zagovara tu ideju.

U tom je kontekstu ocijenio da je u knjizi ostalo dosta otvorenih pitanja bez odgovora. Ipak, Zgodića ocjenjuje zasigurno najplodnijim autorom na bh. sceni u oblasti društvenih nauka. Karakterizira ga prepoznatljiv stil s rijetko kićenim, baroknim rečenicama.

"Zgodić nemilosrdno secira prljavu političku pragmu, posebno etničke stereotipe. Govor mu je neomarksistički i prvenstveno kritički - to je i najveća vrijednost ove knjige", kazao je Duraković, naglašavajući da je autorova rečenica poučna i upozoravajuća.

Skepsu u vezi sa sponom naslova i teksta knjige iskazao je i Nerzuk Ćurak, naglasivši da je Zgodić publicist ozbiljnog ranga i već kultni politolog koji proizvodi nove pojmove.

On naglašava da se autor poziva na ustavni patriotizam koji ide na to da se, ne iz mitova historije proizvodi zajednički osjećaj države, već odanošću izgradnji pravne zajednice.

Mišljenja je i da knjiga predstavlja kritiku hrvatskog i srpskog nacionalizma.

"Smatram da je Zgodić zatajio u kvalitetnoj kritici nacionalizma, jer je bio premlak u kritici sopstvene nacije. On se u knjizi zalaže za konstituciju demokratskog društva i građanskog koncepta, a značajan dio teksta posvećen je partitokratiji", istaknuo je Ćurak.

Knjigu, mišljenja je Beridan, karakterizira višeznačnost tekstova s kritikom današnjih naciokracija i partitokracija, ogledajući se u ideji stvaranja bosanske nacije.

"Ovo je njegov zagovor opstojnosti BiH te ideala koji je nadjačao sve sile agresije", ustvrdio je Beridan, ocijenivši da je Zgodić lak na riječi i prepoznatljiv u terminološkom izražaju.

Knjigu je izdala IK "Zalihica".