Na engleskom i bh. jezicima
0

Predstavljen prvi bh. hirurški časopis

FENA
Udruženje hirurga Federacije BiH predstavilo je danas u Sarajevu prvi specijalistički hirurški časopis u Bosni i Hercegovini - "BH Surgery", koji će biti dostupan svim zdravstvenim radnicima, i to na engleskom i bh. jezicima, a izlazit će dva puta godišnje.

Namjera časopisa je da nove naučne spoznaje i tehnike iz područja hirurgije i srodnih disciplina približi hirurzima iz Bosni i Hercegovini, a pokrenut je jer hirurzi iz BiH nemaju mogućnost da objavljuju svoje radove u prestižnim svjetskim časopisima.

Kako je danas na pres-konferenciji istaknuo predsjednik Udruženja hirurga FBiH doc. dr. Zijah Rifatbegović, hirurgija na prostoru Bosne i Hercegovine postoji već 120 godina, a ipak tek danas je promoviran prvi hirurški časopis, koji će imati za cilj stalnu edukaciju kadrova u BiH.

"Časopis svim svojim karakteristikama odgovara savremenim časopisima u razvijenim dijelovima Evrope i svijeta, a pružit će novu dimenziju cijeloj akademskoj zajednici BiH", kazao je Rifatbegović, naglašavajući da će časopis nastojati u svakom novom broju ponuditi napredniji i savremeniji pristup.

Potpredsjednik Udruženja hirurga FBiH doc. dr. Zrinko Brekalo naglasio je da ovaj časopis ima veliki značaj jer je posao hirurga izrazito težak i ostavlja malo vremena za publiciranje.

Glavni i odgovorni urednik časopisa prof. dr. Samir Delibegović potcrtao je da će časopis nastojati da postane vodeći hirurški časopis u jugoistočnoj Evropi, jer je BiH uvijek bila most između različitih sredina i kultura, zbog čega će BH Surgery nastojati okupiti ljekare iz regije i Evrope, ali i svijeta.

Promociji časopisa prisustvovali su mnogi bh. dužnosnici, i ljekari i akademski radnici, a prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je također podsjetio na težak posao ljekara koji se nikada ne završava izlaskom iz bolnice ili zdravstvene ustanove.

Dodao je i da su ljekari dali značajan doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, ali da ni danas nemaju mogućnost da se adekvatno educiraju, zbog čega je naglasio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se to u dogledno vrijeme i promijeni.

Časopis objavljuje recenzirane članke iz abdominalne hirurgije, torakalne hirurgije, kardiohirurgije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, dječije i neurohirurgije, urologije i ortopedije, te anestezije i reanimacije.