BiH
0

Predstavljen program obilježavanja 21. godišnjice 105. motorizovane brigade

FENA
Organizacioni odbor za proslavu 21. godišnjice 105. motorizovane brigade, na čijem je čelu dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, na današnjem sastanku predstavio je protokol aktivnosti za obilježavanje tog dana.

Ta slavna brigada, čije je sjedište bilo na području općine Centar, formirana je 18. februara 1993. godine. Njeni hrabri borci učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije (1992.-1995.), kao i na mnogim ratištima u BiH. Kroz njene redove je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Podsjeća se da je Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine taj datum je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put ove brigade i njene borce.

Prema protokolu aktivnosti na obilježavanju 21. godišnjice brigade, bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar 18. februara u zgradi Općine, nakon koje će porodicama boraca ove brigade biti uručene simbolične novčane donacije.

Tog dana u jutarnjim satima predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, potom će posjetiti groblja Sveti Marko, Sveti Josip i Lav.

Delegacija će zatim obići i položiti cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i kod spomen česme Oaza mira u Pionirskoj dolini.

Centralna manifestacija će biti održana u subotu, 22. februara, kod Spomen obilježja Mala kula na Grdonju, gdje će biti upriličeno cjelodnevno druženje boraca, predstavnika općinske i drugih nivoa vlasti, omladine i svih drugih zainteresiranih građana.

U okviru obilježavanja ove godišnjice bit će održan i historijski čas u osnovnim školama "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", "Alija Nametak", "Nafija Sarajalić" i "Musa Ćazim Ćatić" o važnosti Brigade u odbrani Sarajeva, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.