BiH
45

Predsjedništvo SDP-a: Socijaldemokrati će sindikalnu borbu prenijeti u parlamentarne klupe

Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP BiH najviše govora je bilo o nizu destabilizirajućih poteza aktuelnih vlasti i adekvatnim odgovorima na ovu situaciju. Zvaničnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine upozorili su da stranke na vlasti u FBiH i RS-u pokazuju neviđen nivo socijalne neosjetljivosti i nebrige.

"Napadi na radnike i radnička prava se nastavljaju bez ikakve zadrške. Novim izmjenama Zakona o radu FBiH ne samo da će se još više narušiti pozicija radnika i poštenih poslodavaca, nego će se u potpunosti poništiti važnost kolektivnog ugovora i obesmisliti sindikalna borba. Gubi se smisao postojanja sindikata, a radnici postaju najobičnije sluge i robovi vlasnika kapitala, a ove izmjene idu na ruku samo njihovim kriminalnim poslodavcima. Krug koji je počeo kriminalnim privatizacijama sada završava ostavljanjem radnika na milost i nemilost vlasnika sumnjivog kapitala", naglasili su zvaničnici SDP-a.

Iskazana je puna podrška Savezu samostalnih sindikata BiH, te je najavljeno kako će socijaldemokrati u potpunosti podržati sindikalnu borbu i prenijeti je u parlamentarne klupe. U SDP-u smatraju da bi bilo ravno katastrofi ako dođemo u situaciju da o minimalnoj plati odlučuje isključivo Federalna vlada koja smatra da je minimalna plata od 406 KM "društveno opasna".

"Prema podacima Ujedinjenih naroda u našoj zemlji 700.000 građana živi na rubu siromaštva. Svaki šesti stanovnik živi od 3 do 5 KM dnevno, a svaki treći ispod životnog minimuma. Imamo više od pola miliona nezaposlenih, a prosječna plata je duplo manja od potrošačke korpe. Istovremeno vlasti oba entiteta tvrde da se živi dobro i još pri tome optužuju građane za rasipništvo. Za nas to je jasan pokazatelj da je ova vlast potpuno izigrala povjerenje građana", poručeno je sa sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP je razmatralo i pokušaje vlasti da ukinu Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i još jednom potvrdilo stav SDP koji smatra zločinom prema građanima pokušaj uništavanja bolničkih kapaciteta koji bi se pretvorili u kancelarije administracije. Pokazalo se da se građani složnom akcijom mogu suprotstaviti i najutjecajnijim moćnicima te osujetiti njihove planove, što je ocijenjeno kao najvažniji ishod cijele priče. SDP će borbi za Opću bolnicu doprinijeti djelovanjem u parlamentima Kantona i FBiH. Govora je bilo i o kontinuiranim napadima na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i nepoštivanju odluka ove ustanove, koji se smatraju neprihvatljivim.