BiH
0

Predsjedništvo HDZ-a pozvalo Ashdowna da podnese ostavku

NINA
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH pozvalo je visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna "da zbog grubog kršenja Evropske konvencije, Ustava i zakona BiH, te time nanošenja nesagledive štete međunarodnom ugledu BiH podnese ostavku na dužnost koju obnaša".

Ovo je jedan od zaključaka sjednice Predsjedništva HDZ-a održane jučer u Mostaru na kojoj je raspravljano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH nakon što je visoki predstavnik u BiH u utorak smijenio člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića s te dužnosti.

“Djelovanjem i najnovijim odlukama visokog predstavnika za BiH prouzrokovana je kriza u radu Predsjedništva BiH, te time dovedeno u pitanje funkcioniranje jedne od najviših ustavnih institucija BiH i otvorena mogućnost prenošenja krize na sve nivoe vlasti u BiH”, kazao je Bariša Čolak, predsjednik HDZ-a BiH, na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice.

Kriza je, kako je kazao Čolak, proizvedena protuustavnim i nezakonitim odlukama koje su u potpunoj suprotnosti s temeljnim principima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Predsjedništvo HDZ BiH traži i inicira žurno plenarno zasjedanje oba doma Parlamentarne skupštine BiH i donošenje odluka kojima će se odbaciti protuustavna djelovanja bez obzira od koga ona dolazila i osigurati ustavnost i zakonitost u funkcioniranju svih tijela vlasti u BiH”, kazao je Čolak.

On je dodao da Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva sve dužnosnike HDZ-a BiH u tijelima vlasti da nastave ustrajno djelovanje sukladno Ustavu i zakonima BiH, te ignorišu sve one koji žele destabilizirati BiH i njezine najviše institucije.