Redovna sjednica
0

Predsjedništvo BiH nije usvojilo izvještaj o učešću OS BiH u mirovnim operacijama

FENA
Predsjedništvo BiH danas nije usvojilo izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru za razdoblje 1. jula do 31. decembra 2011. godine i od 1. januara do 30. juna 2012. godine.
Zatraženo je od Vijeća ministara BiH i nadležnih ministarstava da se doradi izvještaj u dijelu koji se odnosi na financijske pokazatelje sudjelovanja u mirovnim misijama.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o produženju mandata pješačkoj postrojbi Oružanih snaga BiH operaciji "Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan".

Također Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata kontingenta Oružanih snaga BiH u mirovnoj operaciji Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongo.

Donesena je i odluka o uništavanju streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH, koje je neispravno, i kao takvo, identificirano nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda tokom 2012. godine.

Predsjedništvo BiH je informirano o izvještaju s ministarskog sastanka Jadransko-jonske regije, koji je održan u Briselu 19. novembra. 2012. godine. Podržalo je zaključke Evropskoga povjerenstva i ministara vanjskih poslova zemalja Jadransko-jonske regije, uz konstataciju da će pitanje sekondiranja osoblja koje će raditi u Bruxellesu na izradi makroregionalne strategije razmatrati kada Ministarstvo vanjskih poslova BiH u okviru Vijeća ministara BiH osigura materijalne i kadrovske pretpostavke za sudjelovanje predstavnika Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju Sporazuma o grantu između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine koji se odnosi na vodovod i sanitaciju.



Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Švicarskog federalnog vijeća, koji se odnosi na redoviti zračni promet.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji Sporazuma o kreditu (Projekt “Modernizacija Sveučilišta u Bihaću”) između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora i Raiffeisen Bank International AG.

Usvojen je i Sporazum o financiranju Tehnička pomoć za autocestu na koridoru 5C u BiH, (Tehnička pomoć u sklopu investicijskog okvira za zapadni Balkan), između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Donesena je i odluka o usvajanju Protokola između Vijeća ministara BiH i vlade Rumunije o provedbi Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.

Usvojen je Protokol Sporazuma o financiranju između BiH i Evropskoga povjerenstva o programu prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Srbije u okviru komponente prekogranična suradnja programa IPA za 2011. godinu.

Predsjedništvo BiH usvojilo je još nekoliko sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Evropskoga povjerenstva koji se odnosi na Horizontalni program nuklearne sigurnosti i zaštite od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu.



Sporazum o financiranju koji se odnosi na državni program za Bosnu i Hercegovinu - Dio II po IPA komponenti tranzicijske pomoći i jačanja institucija za 2009. godinu.

Donesena je Odluka o ratifikaciji Sigurnosnog sporazuma između Vijeća ministara i vlade Kraljevine Norveške i Sporazuma između Vijeća ministara i vlade Islamske Republike Pakistan o obrambenoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvaćanju promjene potpisnika Sporazuma o ekonomskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i vlade Rumunjske, te ovlastilo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo termin posjeta predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Republici Austriji za 18. april.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da uputi poziv predsjedniku Malte da posjeti Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.