Općinski sud Mostar
311

Predsjednik sindikata FBiH dobio zabranu sudu da ometa rad sindikata u Hercegovini

G. Š.
Predsjednik nezavisnog strukovnog sindikata u zdravstvu FBiH Zijad Latifović je rješenjem Općinskog suda Mostar dobio zabranu da ometa rad predsjednika sindikata zdravstvenih radnika u HNK Dalibora Vukovića.

Rješenje je ekspresnom brzinom u ponedjeljak donio Općinski sud Mostar na prijedlog Dalibora Vukovića koji tvrdi da ga je Latifović iz sindikata isključio pod sumnjivim okolnostima u cilju da se izbori za još jedan mandat predsjednika sindikata zdravstvenih radnika Federacije BiH.

"Određuje se privremena mjera osiguranja i zabranjuje se Nezavisnom strukovnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu u FBiH da primjenjuje odluku svoje 'drugostepene' disciplinske komisije o isključenju predlagača iz članstva, te da mu onemogućava ostvarivanje prava koja mu pripadaju po Statutu prvog protivnog predlagatelja uključiv i prava da bira i bude biran u organe prvog protivnika predlagatelja", stoji u obrazloženju Općinskog suda Mostar.

Vuković tvrdi da je uoči izbora novog rukovodstva Latifović isključio njega iz sindikata s ciljem da mu onemogući da se kandiduje na tu rukovodeću poziciju, jer se znalo da on ima podršku čitave Hercegovine, što je dovelo do raskola kantonalne i federalne organizacijske jedinice.

Tako su članovi sindikata iz Hercegovine počeli napuštati federalni sindikat, a Latifović je u subotu na Vlašiću bez njih održao Skupštinu i ponovno dobio mandat od četiri godine.

Međutim Vuković sve to smatra krajnje nelegalnim i nakon Rješenja Općinskog suda Mostar nastavlja pravnu borbu u kojoj mu je cilj da sudskim putem ospori legalitet i legitimitet održavanja te skupštine.

Vuković podsjeća da je sukob između ove dvije organizacije počeo kad je on ukazao na nerad rukovodstva na nivou Federacije BiH i zatražio angažman u borbi za rješavanje problema zdravstvenih radnika u Hercegovini, koji su vodili tešku borbu s vladajućim strukturama.

Tvrdi da je Latifović sa svojim saradnicima radio za lične interese, a ne za interese zdravstvenih radnika navodeći kako to potvrđuje i činjenica da su federalni sindikat napustili zdravstveni radnici Kantona Sarajevo i da ga zbog takvog odnosa napuštaju i sindikati HNK, te planiraju i iz drugih kantona.