Zapušteno i oronulo
86

Predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu o lošem stanju groblja: Trebao bi ga održavati "Pokop"

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Jevrejsko groblje u Sarajevu je u katastrofalnom stanju, a predsjednik Jevrejske opštine Boris Kožemjakin pojasnio je koga bi trebalo kriviti za ovaj problem.
Podsjećamo, fotoreporter portala Klix.ba jučer je posjetio spomenuto groblje i zatekao, najblaže rečeno, sramotne prizore. Zapuštenost i nebriga o kulturnom naslijeđu u našoj zemlji nisu ništa novo, a ovo mjesto je odavno i meta vandala.

Kožemjakin je naprije napomenuo da je groblje oštećeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Tada je prekopano u cilju izrade tranšea i granatirano prema i iz grada, što je bilo razumljivo. Međutim, groblje, odnosno više desetaka spomenika je devastirano i srušeno vandalizmom iz različitih razloga u poslijeratnim godinama, divljom gradnjom i korištenjem grobnih ploča za izradu podzida i drugih potreba divlje gradnje oko groblja. Da ne duljim, mnogo toga je bilo razlog ovakvog stanja starog Jevrejskog groblja", kazao je.

Dalje je naveo da bi Jevrejsko groblje, po posebnom ugovoru koji je zaključen davne 1984. godine, trebalo održavati preduzeće "Pokop".

"Vidite kako to rade. Kao kompenzaciju za tu uslugu, 'Pokop' od tada koristi objekt sinagoge Novi hram u ulici Mula Mustafe Bašeskije 38 do 2033. godine (prvi sprat, da budem precizan). Ugovor je zaključen na 49 godina, ali elemente ugovora o obnovi ograde, 'Pokop' ne poštuje", rekao je.

Smatra da se povodom ovog pitanja treba obratiti Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH i državi BiH, a ne "malobrojnoj, ratom i nacionalizacijom uništenoj, desetkovanoj i opljačkanoj zajednici".

"Ovo zajednici ni nova 'demokratska' vlast nije vratila nijedan kvadratni metar otetih prostora, već se, primjera radi, i kantonalni MUP besplatno decenijama koristi zgradom u ulici, koju nazvaše Benevolencija, po vlasniku čiji objekat koriste. Koje licemjerje, ali navikli smo već da su uvijek za sve krivi Jevreji. S tom predrasudom mnogi žive i umiru već vjekovima", dodao je.

Naglasio je da Jevrejska zajednica nije vlasnik groblja, već da je u vlasničkom listu u gruntovnici ono upisano kao državna svojina.